Welzijn, balans en zingeving: hoe de coronapandemie ook jouw leven als professional definitief ver-andert

Werknemers zijn meer dan ooit op zoek naar zingeving, welzijn en balans. Dat moet blijken uit een studie van rekruteringsspecialist Hays. De coronapandemie heeft de arbeidsmarkt niet enkel grondig door mekaar geschud, maar ook de wensen van de werknemers grondig veranderd.

Welzijn, balans en purpose zijn de sleutelwoorden op de postcorona arbeidsmarkt. Dat blijkt alvast uit het rapport What Workers Want 2022 van rekruteringsspecialist Hays. Het goede nieuws is dat ruim 1 op 2 professionals hoopvol de toekomst tegemoet kijkt. Toch ervaart zowat 1 op 2 werknemers volgens het onderzoek stress door een (te) hoge werkdruk of te strakke deadlines. Volgens Hays is het gevolg dat in 2022 zowat een op de vier professionals op zoek zal gaan naar een nieuwe job.

Atypische wensen

Nog volgens Hays is die zoektocht naar een nieuwe job te wijten aan een onrustige arbeidsmarkt. De economie trekt immers weer volop aan en de ontslaggolven en hoge werkloosheidscijfers tijdens de coronapandemie hebben plaats gemaakt voor personeelstekorten en een regelrechte war on talent. Bedrijven moeten dus meer dan ooit een tandje bijsteken om nieuw talent aan te trekken. Meer inzetten op loon en/of doorgroeimogelijkheden dus? Niet noodzakelijk. Werknemers lijken in het onderzoek unaniem aan te geven dat contact met collega’s, een werkgever met purpose, investeren in mentale gezondheid en het nieuwe hybride werken voor hen essentieel zijn. Atypische wensen in een arbeidsmarkt die voornamelijk lijkt te worden aangedreven door verloning.

Bijklussen in het weekend

Bijna een op de twee van de ondervraagde werknemers ervaart volgens het onderzoek duidelijk stress door overmatige deadlines of te veel werk. Vier op de tien proberen daarom in het weekend of tijdens de vakantie wat ‘inhaalwerk’ te doen. Dat zou tot gevolg hebben dat een op de vier op zoek gaat naar een nieuwe job om zo hun work-lifebalance te verbeteren. Ook zingeving is een pijnpunt. Een belangrijk element daarin is erkenning. Het onderzoek toont echter aan dat ruim 1 op de 2 werknemers zich niet bevestigd voelt door hun werkgever. Door die spanningspunten beweert een op de drie werknemers bovendien ook minder loyaal te zijn tegenover hun werkgevers.

Stroomversnelling

Hybride werken is tijdens de coronapandemie in een stroomversnelling terechtgekomen. Ruim een op de twee werknemers is, nog volgens het onderzoek van Hays, echter niet tevreden over hoe hun bedrijf het hybride werken aanpakt sinds de lockdowns. Een op de drie wil meer activiteiten om de teamspirit en het bedrijfsgevoel te verhogen opdat ze niet zouden vervreemden van hun collega’s/baas. Ook de vraag naar meer (technische) ondersteuning (28%) en flexibele(re) werkuren (27%) staan volgens het onderzoek bovenaan het verlanglijstje. Dat is erg belangrijke input voor je baas. Acht op de tien werknemers rekenen immers op hun werkgever wanneer het aankomt op hun mentale welzijn op de werkplek/thuiskantoor.

Pascal Dewulf