7 manieren om werkgewijs je steentje bij te dragen tijdens de coronacrisis

Voel je je geroepen om tijdens de coronacrisis ook je handen uit de mouwen te steken en samen de covid-19 pandemie te bestrijden? Dan zijn dit werkgewijs alvast een aantal opties die je hebt.

Hulpvoorhelden.be

Wil je ziekenhuizen en/of zorgcentra bijstaan in hun strijd tegen covid-19 dan kan je je registreren op de site hulpvoorhelden.be Dat is een platform waar vragers (ziekenhuizen, zorgcentra, …) en aanbieders (vrijwilligers) mekaar kunnen treffen om samen aan de slag te gaan in de coronacrisis.

Armonea

Ook bij Armonea, de grootste onafhankelijke aanbieder van seniorenzorg in België, zijn ze dringend op zoek naar helpende handen. Ben je werkzoekende, stagiair of student en heb je een zorgachtergrond, stuur dan je kandidatuur naar recruitment@armonea.be.

Femma

Ben je handig en kan je snel en efficiënt mondmaskers in mekaar zetten? Dan ben jij de witte raaf die ze bij vrouwenbelangenorganisatie Femma zoeken. Daar maken ze momenteel immers vijfduizend mondmaskers voor de zorgwerkers van Familiehulp. Je aanmelden kan hier. Een instructiefiche om de mondmaskers op de correcte manier te vervaardigen vind je hier.

Voedingsindustrie

Tijdens de coronacrisis komen ze in de voedingsindustrie handen tekort om alle eindjes qua mankracht aan mekaar te knopen. Er zijn dus heel wat tijdelijke vacatures die hoogdringend moeten worden ingevuld. Op de site van hr-dienstverlener SD Worx kan je rechtstreeks doorklikken naar openstaande vacatures.

Persoonlijke helper

Wanneer je tijdelijk werkloos bent, belet niets jou om even een briefje te gaan bussen bij de mensen in je straat of buurt. Ook kan je een berichtje op Facebook plaatsen met de vraag of buurtbewoners hulp nodig hebben om boodschappen te doen en dies meer. Het platform Helperr is op dat vlak een meer geofficialiseerd kanaal. Voorwaarde voor die helpende hand is uiteraard dat je de social distancing regels kan respecteren en je geen dingen doet waarvoor je eigenlijk niet bevoegd bent.

Vrijwilligerswerk.be

Via dit platform kan je aan vrijwilligerswerk raken. Tijdens de coronacrisis kan je er ook specifiek zoeken op COVID-19 gerelateerd vrijwilligerswerk.

Rode Kruis

Meer dan ooit hebben ze ook bij het Rode Kruis extra handen nodig tijdens de covid-19-pandemie. Zo kan jij er als crisisvrijwilliger bijvoorbeeld helpen met logistieke ondersteuning (tenten opzetten, bedden opmaken, …) of bijspringen bij zorginstellingen die een acuut tekort hebben aan personeel. Je moet minimum 16 jaar en maximum 55 jaar zijn om in aanmerking te komen. Meer info? Klik hier.

Tot slot: weet ook dat je je als coronavrijwilliger gratis kan verzekeren voor het vrijwilligerswerk dat je doet. Dat kan via deze link.

Pascal Dewulf