Het kantoorplan (2): de flexibele werkplek: de voor- en nadelen
29/09/2017
Je werkt sneller samen als je je vaste stek achterlaat, maar bent ook sneller afgeleid door een kleine vergadering in de zeteltjes naast jou. Streekpersoneel onderzoekt de flexibele werkplek en zet alle voor- en nadelen op een rij.
Voordelen
- Het grootste voordeel van een flexibele werkplek is de bevordering van teamwork. Doordat de muren letterlijk worden weggehaald, zullen collega’s gemakkelijker overleggen en van elkaar leren.
- Onderzoek (Regus, april 2017) wijst uit dat de productiviteit bij werknemers stijgt als ze regelmatig van werkplek veranderen. Niet alleen de afwisseling tussen thuiswerken en op kantoor zitten, maar ook de variatie tussen werkplekken op kantoor. Zien werken, doet werken, zo gaat het gezegde.
- Een flexibele werkplek sluit beter aan op flexwerken. Wie thuis werkt, heeft geen bureau nodig. Zo is er een hogere bezettingsgraad van de beschikbare ruimte.
- De stimulans om meer werkvormen toe te passen is groter: een meeting in de zeteltjes, het actieplan even aftoetsen aan de hoge tafels of toch een iets langere meeting blokkeren in de vergaderruimte? Werknemers kunnen zelf kiezen hoe ze werken en waar.
Nadelen
- Het grootste nadeel van een open kantoor is een verminderde concentratie. Werknemers zijn sneller afgeleid door telefoongesprekken, een overleg aan het volgende bureau of vergaderingen. Veel bedrijven evolueren naar een semi-flexibele werkplek, met afgesloten vergaderruimtes voor confidentiële gesprekken of moeilijke telefoons.
- Werknemers hebben weinig ruimte voor persoonlijke spullen. Foto’s van de laatste reis, een mini-cactus collectie of een knutselwerkje van de kleinkinderen kunnen niet blijven staan.
- First come, first serve. Er zijn werkplekken die populairder zijn dan anderen: net naast een raam, niet ver van de snoepautomaat, ver uit de buurt van de baas,… Hier geldt meestal de regel dat wie eerst komt ook de beste werkplek inpalmt.
Eveline Janssens