7 manieren om je brein gezond en productief te houden
11/05/2021
Je grijze massa in topconditie zodat je op de werkplek elke dag weer superproductief kan zijn? We helpen je graag op weg met een paar prima tips.
Je werk is voor jou als een tweede natuur. Je hebt het in de vingers, maar daar schuilt het gevaar. Routine is immers niet goed voor je grijze massa. Wanneer professioneel alles vanzelf gaat, is het dan ook tijd om jezelf uit te dagen. Althans wanneer we de Amerikaanse neurowetenschapper David Eagleman mogen geloven.
David Eagleman, verbonden aan de Amerikaanse Standford University, is gespecialiseerd in de plasticiteit van onze hersenen. Klinkt geleerd. Is het niet. Hersenplasticiteit staat voor het vermogen van ons brein om zich steeds weer aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Zopas verscheen ook Grants’ gloednieuwe boek over de grijze massa, in het Nederlands: ‘Stroom’. Daarin geeft hij tips om je brein gezond en productief te houden.
1. Onderschat je brein niet
Je brein is het fraaiste stukje technologie dat ooit is ontdekt. Het weegt nog geen twee kilo, maar is in staat om miljoenen gedachten en ideeën te produceren en te associëren en bovendien voortdurend nieuwe verbindingen te leggen. Dat doet het het het makkelijkst in nieuwe situaties. Stel jezelf dus regelmatig bloot aan nieuwe uitdagingen.
2. Wees sociaal actief
Blijf aan de slag. Neem deel aan discussies en vermijd (te veel) tv-avonden na een stressvolle werkdag. Daarmee stimuleer je de aanleg van nieuwe neurologische verbindingen in je hersenen.
3. Slaap voldoende
Een goede nachtrust is cruciaal om je hersenmassa in goede conditie te houden. ’s Nachts terwijl jij in dromenland vertoeft, zijn je hersenen immers druk in de weer om alle opgedane indrukken te ordenen, maar ook te verwerken.
4. Doe aan metacognitie
Meta-wat? Observeer jezelf en denk na over wat je leert, ziet en ervaart in de wereld. Waarom ben je ergens boos over? Waarom ben je het oneens met iemand anders? Het scherpt je brein aan en maakt het nog fijnmaziger. En, je empathisch vermogen wordt er ook weer een stuk beter op.
5. Zoek interactie op
Volgens Eagleman is, in tegenstelling tot wat heel wat mensen denken, je brein niet voorgeprogrammeerd. Je denkpatronen en ideeën zijn met andere woorden niet vanzelfsprekend. Zorg er dan ook voor dat je je brein niet opzadelt met een volledig uitgeschreven script. Lees: door met een rugzak vol (voor)oordelen de wereld in te stappen. Als kind is dit vaak geen probleem, als volwassene wordt het pertinenter.
6. Hou je brein aan de gang
Een nieuw restaurantje ontdekken, genieten van het nieuwste album van je favoriete band, een vakantie plannen (ja, dat kan weer), een recept uitproberen, een nieuwe sport beoefenen of nieuwe technische inzichten vergaren. Het zijn allemaal dingen die je grijze massa toelaten om te groeien en steeds complexere verbindingen te maken. Zo ben je vandaag weer net even anders dan dat je gisteren was.
7. Besef dat je een work in progress bent
Of je nu twintig, veertig of zestig bent, maakt niet uit. Je grijze massa is op alle leeftijden onaf. Wel is het zo dat de plasticiteit ervan, of de capaciteit om nieuwe neurologische verbindingen te maken, met de leeftijd afneemt. Dat betekent echter niet dat je moet stoppen met leren en ontdekken. Je brein blijft immers leren tot je laatste zucht. Ontneem het dat plezier alvast niet door je stug op te stellen en er vanuit te gaan dat je het wel
allemaal weet. Dat is de grootste dooddoener voor je hersencellen die er bestaat.
Pascal Dewulf