Mag je echt thuisblijven als het te warm is op het werk?
04/07/2018
Door de hitte van de laatste dagen is het op je werkplek nagenoeg niet meer uit te houden. Wat zijn in dat geval je rechten? Mag je, als het echt te warm is, ook thuisblijven?
In het bedrijf waar je werkt is er geen airco. Ook de ramen zijn niet verduisterd wat leidt tot bijzonder hoge temperaturen. Moet je je als werknemer daar zo maar bij neerleggen? Wat mag je verwachten van je werkgever?
De grenzen
In de wet wordt aangegeven hoe hoog de temperatuur mag zijn op je werkplek. Die grens verschilt naargelang het werk dat je doet. Meer bepaald mag het 29° (WBGT index) zijn als je licht of zeer licht werk doet (bijvoorbeeld secretariaatswerk). Bij halfzwaar werk (bijvoorbeeld staande arbeid) ligt de grens op 26°. Voor zwaar werk (bv. grondwerken) gaat het om 22° en voor zeer zwaar werk ligt de grens op 18°.
Een thermometer meenemen?
Het heeft weinig zin om een gewone thermometer mee te nemen naar het werk om te zien of het niet te warm is. Daarmee kan je namelijk niet te weten komen of de grenzen al dan niet zijn overschreden. Er moet namelijk gemeten worden met een zogenaamde vochtige globethermometer. Dat is een toestel dat niet alleen rekening houdt met de temperatuur, maar ook met bijvoorbeeld de luchtsnelheid (wind, tocht) en de luchtvochtigheid.
Welke maatregelen?
Worden de grenzen overschreden, betekent dat nog niet dat je mag thuisblijven van het werk. Je werkgever moet dan wel een aantal maatregelen treffen.
Meer bepaald moet je werkgever dan beschermingsmiddelen ter beschikking stellen van de werknemers die aan rechtstreekse zonnestraling blootgesteld worden (bijvoorbeeld een zonnebril, zonnecrème, hoofddeksel, schaduwruimte, …). Je werkgever moet ook aangepaste verfrissende dranken ter beschikking stellen zonder dat hij je daarvoor kosten mag aanrekenen.
Een andere maatregel die zich kan opdringen is kunstmatige verluchting te plaatsen binnen een termijn van 48 uur vanaf het ogenblik waarop de hinder wordt vastgesteld. Helpt dat niet dan moet je werkgever de werkroosters aanpassen waarbij aanwezigheid op de werkpost wordt afgewisseld met rusttijd.
Jan Roodhooft, advocaat