Heb je recht op gratis drank bij een hittegolf?
21/06/2019
De eerste hittegolf van het jaar komt eraan. Wat zijn je rechten als het dan (te) warm wordt op je werkplek? Kan je vragen dat je werkgever je gratis drank ter beschikking stelt? Welke andere maatregelen moet je werkgever eventueel nemen?
Als het te warm is op je werkplek mag je niet zomaar thuisblijven. Toch betekent dit niet dat je werkgever dan niets moet doen en je gewoon kan laten ‘puffen’. De wet verplicht hem namelijk om een aantal maatregelen te nemen.
Gratis drank
Zo mag je erop rekenen dat je werkgever voldoende verfrissende dranken ter beschikking stelt. Als de warmte aanhoudt, moet je werkgever verder binnen de 48 uur een verluchtingssysteem in de werklokalen installeren.
Werk je in de open lucht dan moet je werkgever zwaar werk en arbeid in de volle zon beperken. Hij kan dat bijvoorbeeld doen door schermen te plaatsen tegen de zon of door de arbeidsorganisatie aan te passen. Hij dient tevens beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen van werknemers die aan rechtstreekse zonnestraling worden blootgesteld (bijvoorbeeld een hoofddeksel).
Wanneer is het te warm?
Het is niet omdat jij het te warm vindt op je werkplek, dat de wetgever dat ook vindt. Of het te warm is, hangt af van het werk dat je doet. Doe je licht werk (bv. secretariaatswerk, het meeste bureauwerk) dan is het te warm vanaf een WBGT-index van 29. Bij halfzwaar werk (bv. staand werk) gaat het om 26, bij zwaar werk (bv. grondwerk) om 22 en bij heel zwaar werk om 18.
Een speciale thermometer
Je zou kunnen denken dat je vrij snel de temperatuur op je werkplek kan meten met een gewone thermometer. Dat is echter niet het geval. De meting moet gebeuren met een vochtige globethermometer. Weet dat deze index normaal een stukje lager uitvalt dan de temperatuur die je met een gewone thermometer zou meten. Doe je bv. bureauwerk en is het binnen 29 graden dan zal de wettelijke ‘warmtegrens’ allicht nog niet bereikt zijn.
Jan Roodhooft, advocaat