Eerste hulp bij hittegolf: zo hou je het hoofd koel op de werkplek
17/08/2020
Onderzoek toont aan dat tropische temperaturen de productiviteit op de werkplek met maar liefst 20% kunnen laten dalen. Met onze tips slaag je er alvast in om het hoofd ook tijdens deze (te) warme zomerdagen koel te houden.
Je zal het zelf wel al gevoeld hebben. Van zodra het kwik boven de 30° klimt, lijkt het alsof je als vanzelf wat gezapiger wordt. Je energieniveau neemt af en ook op de werkplek doe je het wat rustiger aan. Dat is normaal. Je lichaam moet tijdens dit warme weer alle zeilen bijzetten om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Het moet dan ook geen wonder heten dat je bij tropische hitte niet die energieke spring-in-’t-veld bent waarvoor ze jou op kantoor doorgaans kennen.
Niet te warm, niet te koud
Ben jij een van die gelukzakken die op kantoor kan genieten van airco? Dan is tropische hitte doorgaans een ver-van-je-bedshow. Toch moet je ook met airco oppassen. Bij een kantoortemperatuur onder de 20° neemt de productiviteit eveneens zienderogen af. De ideale temperatuur op de werkplek? Zo rond 22° Celsius. Heb je niet de luxe van een deugdelijk systeem voor klimaatcontrole, dan ga je je moeten beroepen op andere oplossingen.
De wind in de zeilen
Een ventilator op je werkplek bijvoorbeeld. Er bestaan van die tafelmodellen die je discreet bij je bureau kan opstellen. Dat soort ventilatorsystemen zijn geen airco’s. Ze koelen de lucht niet, maar verplaatsen die in het beste geval. Het briesje dat ze geven, koelt je desondanks behoorlijk goed af. Idealiter kies je voor een kolomventilator en plaats je die lateraal ten opzichte van je zitrichting. Zo kan de luchtstroom netjes rond je hoofd, nek en rug lopen. Je zal je meteen een stuk frisser voelen. Van de wind kan je niet leven, maar het maakt jouw leven op kantoor alvast een stuk aangenamer en productiever. Kanttekening: te veel wind kan voor stijve spieren zorgen, maar ook voor droge, geïrriteerde ogen. Van zodra je dat begint te voelen kan je je ventilator beter op de laagste stand zetten.
Water, de rest komt later
Wat je ook fris houdt op kantoor? Voldoende drinken. Daarmee bedoelen we geen alcohol en liefst ook geen softdrinks, maar mineraalwater zonder bubbels. Liefst een beetje gekoeld. Te koud is dan ook weer niet goed. Het grote temperatuurverschil is immers een shockeffect voor je lichaam. Best kan je dan ook mineraalwater op kamertemperatuur drinken. Mik op twee liter per dag. Vermijd eveneens koffie of thee. Die zorgen ervoor dat je gaat transpireren waardoor je lichaam weliswaar afkoelt, maar waardoor je tegelijkertijd veel vocht verliest omdat de cafeïne voor een extra vochtafdrijvend effect zorgt. Ook alcohol is absoluut te vermijden. Dat heeft immers een uitdrogend effect.
Koel van kop tot teen
Last but not least, vermijd om te veel op en neer te hollen en hou het rustig. Je lichaam heeft immers alle energie nodig om je koel te houden. Toch moet je ook niet de hele dag stil zitten. Dan loop je immers weer het risico op gezwollen voeten en/of enkels omdat je lichaam onvoldoende vocht afvoert. Het is ook altijd wat. Probeer waar mogelijk eveneens de ramen te verduisteren zodat je het op een natuurlijke manier koel kan houden. Draag loszittende en lichtgekleurde kledij, liefst in dun katoen. Als je de mogelijkheid hebt, draag dan daarenboven open schoenen of sandalen. Koele voeten zijn immers cruciaal om je lekker te voelen bij hoge temperaturen.
Pascal Dewulf