‘Heb jij nog vragen ?’ 6 vragen die je zelf zeker moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek
02/05/2022
Wanneer je denkt dat een sollicitatiegesprek er enkel is opdat jouw (eventueel) toekomstige baas je even kan uithoren, dan heb je het mis. Ook voor jou is een sollicitatiegesprek immers het middel om te weten komen of die job echt wel jouw droomjob is. Eén of meerdere van deze 6 vragen moeten dan ook op jouw vragenmenu staan.
Wat betekent succes voor het bedrijf?
Het lijkt een vreemde vraag, maar toch is dat niet het geval. Misschien betekent voor je baas succes meer omzet creëren terwijl het voor jou gelukkig zijn in je baan betekent. Tuurlijk, je baas zal ook wel gelukkig worden van al die centen op zijn rekening. Toch is dat een heel andere vorm van nastreven van geluk. Liggen jullie geluksplekken te ver uit mekaar, dan moet je misschien toch wel eens de dingen opnieuw overdenken.
Kan u iets meer vertellen over uw rol in het bedrijf?
Jazeker, dat mag je vragen. Je wil toch ook weten wie er aan de andere kant van de tafel zit? Met een functietitel alleen ben je immers bitter weinig. Wanneer je meer weet over je (eventueel) toekomstige baas, dan laat jou dat ook toe om beter jouw eigen antwoorden te formuleren. Door meer te weten te komen over je gesprekspartner kan je makkelijker een gemeenschappelijk draagvlak vinden. Je krijgt met andere woorden meer stof om over te praten en je kan meer inspelen op de beweegredenen van de andere persoon.
Hoe is het vanuit uw perspectief om hier te werken?
Met deze vraag kom je heel wat te weten over de bedrijfscultuur en de manier van werken, maar ook over de persoon aan de andere kant van de tafel. Onrechtstreeks kan het van jouw kant ook een uiting zijn dat je enkel in een positieve, collegiale omgeving wil werken. Zo, daar bestaat al geen twijfel meer over bij jouw gesprekspartner.
Voorziet het werkkader flexibiliteit?
Een dagje onvoorziene vakantie, hybride werken, glijdende uren: elk vooruitstrevend bedrijf heeft er oren naar. Je kan het voor alle zekerheid toch maar even vragen. Al zeker wanneer die dingen erg belangrijk zijn voor jou.
Is er ruimte voor (zelf)ontwikkeling?
Een vraag met twee antwoorden. Kan je hiërarchisch doorgroeien wanneer je dat wil? En hoe zit het met bijkomende opleidingen om jezelf bij- en om te scholen doorheen de tijd? Vind je dat belangrijk? Dan is dit een belangrijke vraag.
Hoe ziet een werkdag er gemiddeld uit?
Een beetje voorspelbaar. Toch geeft het jou een overzicht en ook wat gemoedsrust. Dat grote zwarte gat waar je wil inspringen, wordt zo weer een stukje kleiner. Met de antwoorden die je krijgt, kan je jezelf min of meer inbeelden in de rol en je daarbij voorstellen of de job echt wel iets voor jou is.
Pascal Dewulf
Bron: Hays.nl