Heb ook jij recht op een coronapremie?

Zowat anderhalf miljoen werknemers zouden intussen al een coronapremie ontvangen hebben van hun werkgever. Heb ook jij recht op zo’n premie? Over welk bedrag gaat het dan en wat kan je met zo’n premie precies doen?

Niet altijd verplicht

In sommige sectoren zijn de werkgevers verplicht om een coronapremie aan hun werknemers te geven. Dat is bijvoorbeeld het geval in de bouw en de chemie. In andere sectoren is dat enkel verplicht als je werkgever (voldoende) winst maakte.

Ook als die niet verplicht is, zou je werkgever een coronapremie kunnen betalen. Je werkgever mag een coronapremie toekennen aan al zijn personeel, maar hij kan die ook enkel toekennen aan een bepaalde objectieve groep van het personeel. Daarbij mag hij geen onderscheid maken in leeftijd, geslacht en dies meer. Je werkgever kan de premie dus niet zomaar gericht toekennen aan bepaalde werknemers.

Sanctie

Was je werkgever verplicht om je zo’n premie te betalen en doet deze dat niet tegen uiterlijk eind maart eerstkomende dan riskeert je werkgever sancties. Hij kan dan gesanctioneerd worden met een administratieve geldboete. Hij zal dan tevens de premie moeten uitbetalen, maar dan als loon in plaats van als consumptiecheque.

Hoeveel?

Het maximale bedrag van de coronapremie bedraagt 500 euro. In sommige sectoren werd een lager bedrag afgesproken dat je werkgever verplicht is om je toe te kennen. Het is dan ook niet zeker dat je effectief recht hebt op 500 euro.

Geld of?

Je kan de coronapremie niet in geld uitgekeerd krijgen. De coronapremie moet integendeel door je werkgever steeds uitgereikt worden in de vorm van consumptiecheques. Je hoeft op het bedrag van de premie geen belastingen te betalen.

Die consumptiecheque kan je dan gebruiken in de horeca, de sport- en cultuursector, in kleinhandelszaken en dies meer. Op de website van de aanbieder van je consumptiecheques vind je meer informatie. Hou ook rekening met de geldigheidsduur van de cheques. Besteed die dus tijdig.

Jan Roodhooft, advocaat