Zo geef je je collega een compliment
25/02/2020
Op 1 maart is het Complimentendag. Wil jij je collega ook eens een schouderklopje geven? Doen, want complimenten maken ons gelukkiger en zorgen voor betere prestaties op de werkvloer. Maar laat het vooral niet bij deze ene dag blijven. We inspireren alvast met een aantal tips.
Oprecht
De gouden regel van een compliment: wees oprecht. Aan een compliment dat je geeft omdat het moet zonder je het meent, heeft niemand een boodschap. Een mooi voorbeeld: “Als ik eens geen zin heb in de werkweek, dan trekt jouw enthousiasme op kantoor me steeds weer over de streep.”
Persoonlijk
Geef complimenten zo veel mogelijk in de ik-vorm en maak duidelijk waarom net die eigenschap of manier van werken voor jou persoonlijk iets betekent. “‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij de dingen steeds optimistisch opneemt. Jouw mooie kijk op het leven, leert mij de zaken ook positief aan te pakken.”
Enkel voor je collega
Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep of team is goed bedoeld, maar weinig mensen voelen zich dan persoonlijk betrokken. Neem desnoods je collega na de meeting even apart en geef een compliment over diens manier van aanpak en leg uit wat dit voor jou betekent.
Specifiek
Benoem concreet wat je bewondert. “Je bent een goede collega” zegt niet veel. “Je bent een goede collega omdat ik steeds bij jou terecht kan als ik in de rats zit en dat je me zonder verpinken helpt” is veel beter.
Niet overdrijven
Je hoeft geen hele proza af te steken als je je collega een compliment wil geven. Overdreven enthousiasme komt niet natuurlijk en oprecht over. Hou het kort en bondig, maar vooral to the point.
Op je eigen manier
Sommige mensen zijn verbaal heel sterk, andere komen moeilijker uit hun woorden. Gebruik de manier die het beste bij jou past om een compliment te geven. De ene doet het liever mondeling en de andere plakt liever een post-it met een kattenbelletje op de bureau van de collega’s.
Mieke Vercruijsse