Je excuses aanbieden aan een collega: zo doe je dat als een pro
21/06/2021
Even zeggen dat het je spijt, het zou geen moeite mogen betekenen. Sterker nog: een welgemeende sorry richting je collega’s bewijst dat je een echte professional bent. Hoe doe je dat dan concreet? Wij vertellen het je graag.
Alles op een rijtje
Eerst en vooral: ga je niet verontschuldigen wanneer je bijvoorbeeld nog boos of gefrustreerd bent. Laat het allemaal even bezinken en zet alles even weer op een rijtje. Wanneer je nog enigszins geagiteerd bent, zal die energie immers ook zo overkomen bij je collega. En dan schiet je met je excuses helaas aan je doel voorbij. Bottom line: je moet eerst klaar zijn voor excuses alvorens je het echt goed kan doen.
Eerlijk duurt het langst
Minstens even belangrijk is ook dat je je fout eerlijk toegeeft en er geen punt van maakt om dat ook zo aan je collega(‘s) te laten weten. Dat is wat een echte professional doet: weten dat je fout zit, en daar ook openlijk voor uitkomen. Plaats je jezelf zo niet in een kwetsbare positie? Integendeel. Je collega’s zullen enkel maar meer respect voor je hebben. Je toont je immers als mens, als een authentiek iemand. Niet enkel als collega.
Game plan
Ook de manier hoe je laat weten dat het je spijt is van belang om je excuses aan te bieden. Laat weten aan je collega dat je begrijpt hoe het mis is kunnen lopen. En, neem daarvoor de (gedeelde) verantwoordelijkheid. Uiteraard houdt het daar niet op. Je moet immers ook een game plan hebben dat voorkomt dat die fout zich in de toekomst nog eens zou kunnen voordoen. Ook dat maakt dus onderdeel uit van goede excuses. Heb je dat nog niet overdacht? Wacht dan nog even met je excuses tot je met een structurele oplossing (of een voorstel tot) kan komen.
Simpel
Wat je ook doet, maak je excuses niet nodeloos complex. Excuses horen simpel te zijn opdat je collega dat ook zo kan begrijpen. Soms gaan excuses de mist in omdat ze gekunsteld zijn, omdat je overdrijft of omdat je plat op de buik gaat. Dat laatste is helemaal niet nodig. Een oprechte sorry is, mja, oprecht en heeft meer dan kracht genoeg. Jezelf uitputten in sorry’s heeft vaak een averechts effect omdat je excuses dan aan kracht dreigen in te boeten.
Pascal Dewulf