Het ultieme middel tegen stress? Flirt (af en toe) met je collega(‘s)!

Disclaimer: we willen je niet aanzetten tot het flirten met collega’s. Wel willen we je duidelijk maken dat onderzoek aan de Washington State University heeft uitgewezen dat flirten een uitstekend middel is tegen stress op de werkplek. Dit is waarom.

Een complimentje geven over een kledingstuk of een simpele ‘Je ziet er leuk uit vandaag’ : flirten kan vaak heel subtiel zijn, ook op de werkplek. Iemand figuurlijk een bloemetje toewerpen, daar worden de meeste mensen doorgaans blij gemutst van. Er is echter ook een wetenschappelijk achtergrond die dit verklaart. Onderzoekers aan de Washington State University kwamen er immers achter dat wanneer je iemand een complimentje geeft of interesse toont voor een persoon, dat het zelfvertrouwen opkrikt, zowel voor de persoon die het complimentje geeft als van diegene die het ontvangt.

Betere nachtrust

Het is nu net dat zelfvertrouwen dat de onderzoekers rechtstreeks correleerden met de verlaging van stressgevoelens. Sterker nog: de onderzoekers stelden vast sommige werknemers zelfs een betere nachtrust hadden wanneer ze discrete flirts hadden ervaren tijdens de werkdag. Flirten is een delicaat gegeven, zeker op de werkplek. Vreemd want in de praktijk gebeurt het zowat dagelijks op de werkvloer. Toch stellen bedrijven steeds vaker regels op rond flirtgedrag.

Zerotolerance is negatief

Op sommige werkplekken is flirten zelfs uitdrukkelijk verboden. Nog volgens de onderzoekers aan de Washington State University kan een zerotolerance beleid op de werkplek echter negatieve gevolgen hebben. “Een zerotolerancebeleid kan gedrag (verwijzend naar een onschuldige flirt) dat van nature voorkomt binnen vriendschappen, ongemakkelijk maken”, aldus Leah Sheppard, een van de wetenschappers in het onderzoek. “Hoewel flirten op de werkvloer een positief effect heeft, wil dat niet zeggen dat managers dat gedrag bewust moeten stimuleren. Dergelijk gedrag ontstaat waarschijnlijk gewoon natuurlijk”, aldus de onderzoeker.

Machtsongelijkheid

Opmerkelijk in het onderzoek was wel dat flirten met directe collega’s wel als positief werd ervaren terwijl flirtgedrag van leidinggevenden richting hun medewerkers eerder als negatief werd gepercipieerd. Dat heeft te maken met machtsongelijkheid: wanneer iemand boven jou staat in de bedrijfshiërarchie, voelt het al snel alsof je geïntimideerd wordt, besluit het onderzoek. Om eruit te gaan met een kwinkslag: flirt, maar met mate. En, enkel wanneer de ontvangende partij ermee is opgezet.

Pascal Dewulf