Drie zaken die je moet weten over een beslag op het loon van je collega
20/09/2018
Je collega werd veroordeeld om een flinke som geld te betalen aan een aannemer die werken bij hem uitvoerde. Of hij betaalt de alimentatie voor zijn vrouw en/of kinderen niet op tijd. Een gerechtsdeurwaarder legde nu beslag op zijn loon. Wat houdt dat precies in?
Als je collega schulden heeft, kan een gerechtsdeurwaarder beslag leggen op zijn loon. Het kan daarbij gaan om een bewarend of een uitvoerend beslag. Dat laatste kan de gerechtsdeurwaarder doen als er bijvoorbeeld een uitvoerbaar vonnis is van de rechtbank dat je collega veroordeelt. Maar wat zijn dan de rechten en plichten van je collega?
Wat is het?
Bij een loonsbeslag houdt je werkgever je loon geheel of gedeeltelijk in. Bij een bewarend beslag blijft het loon ‘geblokkeerd’ bij je werkgever. Gaat het om een uitvoerend beslag dan stort je werkgever het deel van je loon dat hij inhield door naar de gerechtsdeurwaarder die het beslag legde. Deze gerechtsdeurwaarder gebruikt het vervolgens om je schulden aan te zuiveren. Eens de schulden zijn aangezuiverd zal het beslag gelicht worden en kan je weer opnieuw over je ganse inkomen beschikken.
Er zijn grenzen
Je loon is in de meeste gevallen waarin er loonsbeslag gelegd wordt gedeeltelijk beschermd. Meer bepaald komt slechts een deel van je inkomen in aanmerking voor beslag. De loongrenzen die daarbij gelden worden elk jaar opnieuw aangepast. Sinds 1 januari 2018 geldt dat er geen beslag mogelijk is op je inkomen tot een bedrag van 1.105 euro. Op de schijf tussen 1105,01 euro en 1187 euro kan er ten belope van 20 % beslag gelegd worden. De schijf tussen1187,01 euro en 1309 euro is voor 30 % vatbaar voor beslag en de schijf tussen 1309,01 euro en 1432 euro voor 40 %. Alles wat je verdient boven 1432 euro kan onbeperkt in beslag genomen worden. De hiervoor aangegeven bedragen worden met 68 euro verhoogd per kind ten laste. Bij alimentatieschulden gelden deze beperkingen niet. Daarvoor kan onbeperkt beslag gelegd worden.
Niets eens en dan?
Het kan zijn dat je collega meent dat er onterecht beslag gelegd wordt op zijn loon. In dat geval kan je collega daar verzet tegen aantekenen. Dat moet hij bij een uitvoerend beslag doen binnen de 15 dagen vanaf de dag dat het beslag hem ‘aangezegd’ werd door een gerechtsdeurwaarder. De beslagrechter moet dan vervolgens een oordeel vellen over het al dan niet terecht karakter van het beslag.
Jan Roodhooft, advocaat