Waarom jij niet snel van werk verandert (ook al voel je je misschien niet zo lekker in je job)

Er komt een nieuw (flexibeler) tijdperk aan voor de arbeidsmarkt, maar in afwachting zijn heel wat professionals toch nog behoorlijk honkvast. Dat heeft zo zijn redenen.

Ruim de helft van alle werkende Belgen voelt zich maandelijks wel eens slecht op het werk, althans wanneer we recent onderzoek van Agilitas (voordien T-Interim) mogen geloven. Opvallend is ook dat vooral jonge werknemers zich vaker slecht in hun professionele vel voelen.

Merkwaardige conclusie

Het onderzoek van Agilitas komt ook nog tot een andere merkwaardige conclusie, namelijk dat zich slecht voelen in een job voor de gemiddelde Belg geen reden is om dan ook effectief van job te veranderen. Agilitas becijferde dat zo bijna driekwart van alle professionals die zich niet lekker voelen in hun job tegelijkertijd geen stappen nemen naar een nieuwe job. Een analyse naar de professionele honkvastheid van de Belg door het Steunpunt Werk van de KU Leuven lijkt die stelling te bevestigen. Wat blijkt: in 1992 bleef de Belg gemiddeld 11 jaar in zijn job, in 2018 was dat 11,3 jaar.

Niet zo makkelijk dan het lijkt

Noem het gemakzucht of verplichting vanwege te grote familiale- of andere verantwoordelijkheden: professionele honkvastheid laat zich makkelijk verklaren. Een mooi salaris, een glimmende bedrijfswagen, nog wat extralegale voordelen erbovenop, anciënniteitsvoordeel, een eindejaarspremie (en mogelijk -bonus), een interessante hoeveelheid vakantiedagen en de gemiddelde Belg is verkocht. Tja, er de brui aan geven bij een bedrijf waar je je eigenlijk niet goed voelt, maar waar je financieel dan wel weer goed zit, vereist enige durf en ondernemingszin. En daar is de gemiddelde Belg niet echt goed in. Enige nuance is wel op zijn plaats. Wanneer je bijvoorbeeld al vijftien jaar bij dezelfde werkgever aan de slag bent, kan je die vijftien maanden opzegvergoeding wel vaarwel zeggen. Het is dan ook allemaal niet zo makkelijk als het lijkt.

Volksaard

Het grote woord is eruit: anciënniteit. Dat staat dan weer wars op de conclusie dat het onderzoek van Agilitas aan het licht bracht, namelijk dat steeds meer jongeren zich slecht voelen in hun job en evenmin een andere job ambiëren. Bij hen knelt het schoentje dan weer elders. Vaak hebben ze pas gebouwd, komen er nog kinderen bij en dat gaat financieel uiteraard behoorlijk doorwegen. Je moet al van goede huize zijn om dan nog onbevlogen het professionele avontuur op te zoeken. Tenzij je je uiteraard rustig in het financiële vangnet van ouders of andere wilde weldoeners kan laten vallen indien het misgaat. Misschien heb je als starter daarenboven wel een hele tijd moeten zoeken naar een geschikte baan en hou je daar vervolgens krampachtig aan vast. Koppel dat aan de Vlaamse/Waalse volksaard met begrippen als ‘vast werk’, ‘een eigen huis’, ‘sparen voor later’, ‘je weet nooit wat komt’ en je hebt meteen het perfecte recept voor de huidige immobiliteit van de arbeidsmarkt. Maar er is verandering op komst: de starre arbeidsmarkt begint zodanig te wervelen en te bewegen dat we binnenkort met z’n allen wel zullen moeten kiezen voor verandering. Wordt vervolgd.

Pascal Dewulf