Kiezen voor een betere balans

Heidi Lambrechts (43, Willebroek) werkte 45 uur per week als bediende en combineerde jarenlang 2 jobs. Ze stond elke dag 1,5 uur in de spits en had wisselende uren.

Sinds een maand is ze aan de slag als verantwoordelijke Bakkerij bij supermarkt Delhaize in Willebroek. Ze werkt nu 36,5 uur per week en het woon-werktraject bedraagt 5 minuten.

Waarom maakte je de overstap naar een job met minder uren?

Ik koos voor mijn gezin en de kwaliteit van ons leven. Ik wilde tijd kunnen maken voor mijn tienerdochter en haar kunnen opvangen als ze thuiskomt uit school. Als kind werd ze opgevangen door haar grootouders, maar nu ze ouder is, wil ik zelf haar studies kunnen opvolgen.

Hoe bevallen je nieuwe uren en loon?

Ik begin elke dag om 5u30 en werk gemiddeld tot 13u. Op dinsdag ben ik thuis. Ik verdien minder, maar daar staat tegenover dat ik minder werk, minder tijd verlies en kies voor levenskwaliteit.

Heb je aan het einde van de dag nog zin om boodschappen te doen?

Dat probleem heb ik niet. Collega’s houden ons op de hoogte van wat de aanbiedingen zijn. Als de bloemkool in reclame staat, bijvoorbeeld, weet ik meteen wat de pot schaft.

Werken in een bakkerij… Hoe weersta je aan al de verleidingen?

Persoonlijk ben ik niet zo’n zoetekauw. Het degustatietafeltje daarentegen, daar loop ik elke dag wel even langs. Er staat altijd iets anders: kaas, charcuterie,… Vandaag stonden er 3 nieuwe cakes en konden klanten proeven. Beroepshalve is het mijn plicht om te weten wat we verkopen. (lacht)

Jullie verwennen de collega’s en klanten soms met zelfgebakken bodding?

Als er koffiekoeken over zijn, bakken we bodding voor iedereen. Meestal maken we 2 schotels, eentje voor ’s ochtends voor de collega’s en een tweede voor de klanten.

Jullie bazin is er eentje uit duizend?

Ja, onze bazin is 79 en staat er elke ochtend om 5u, als eerste. Ze zorgt goed voor ons, elke morgen staat de koffie klaar, met iets lekkers erbij.

Je begint vroeg, maar je vindt dat de fijnste uren van de dag?

Tussen 5u en 8u zijn de drukste uren. Rekken worden bijgevuld, er rijden overal karren rond en alles wordt klaargestoomd voor de opening van de winkel. Er zijn dan nog geen klanten en het is dan erg gezellig onder de collega’s. Wij noemen dat het spitsuur en veel klanten beseffen niet wat er ‘achter de schermen’ gebeurt.

Eveline Janssens