Perfectioni(k)sme: waarom luiheid (zo nu en dan) goed is voor jouw carrière

Af en toe met de duimen draaien, daar is niets mis mee. Ook niet op de werkplek. We horen je hardop denken dat zoiets niet kan. Toch raden we aan om soms (heel) even lui te zijn tijdens jouw werkdag. Luiheid heeft immers heel wat voordelen voor jouw carrière.

Luiheid ≠ nietsdoen

Over luiheid bestaan er wel eens misverstanden. Het is niet omdat je even met niets bezig bent, dat je ook echt helemaal niks aan het doen bent. Kortom, luiheid is iets anders dan helemaal niet actief zijn. Sterker nog: af en toe niets doen, is van levensbelang voor jouw carrière. Door geregeld je gedachten op nul te zetten tijdens de werkdag ervaar je immers minder stress en voel je je mentaal en fysiek doorgaans sterker. Je wordt er bovendien een stuk creatiever van. Druk, druk, druk zijn lijkt vandaag een soort van statussymbool. Laat die drukte (af en toe) achterwege en maak plaats voor… niets. Je zal zien dat de ideeën en oplossingen als vanzelf gaan stromen.

Dagdromen

Lui zijn, wanneer doe je dat? Zoek uit op welke momenten je het minst productief bent tijdens de werkdag en gebruik die ogenblikken om even te dagdromen bij pakweg een kop koffie. Dat zijn de momenten waarop je doorgaans het meest creatief bent. Of, waarom niet, onderweg naar het werk. Op de trein/tram is dat makkelijk, in de wagen toch nog best je gedachten erbij houden. Maar goed, je weet wat we bedoelen, toch?

Verrassende resultaten

Laat je dus niet meeslepen in die cultuur van busyness. Neem tijd om uit je dagdagelijkse routine te stappen en ruimte te geven aan nieuwe ideeën. Dat is de enige manier om jezelf professioneel scherp te houden en op de duur niet afgestompt te raken. Ga even zitten bij de koffiemachine of op je thuiswerkplek, leg al je digitale apparaten daar waar je er niet bij kunt en staar voor je uit. Je zal zien dat je grijze massa al snel met allerlei creatieve oplossingen op de proppen komt. Je hersenen zijn dan ook een fascinerende massa die, wanneer je ze correct gebruikt en ze af en toe wat rust gunt, tot verrassende resultaten kan leiden.

Pascal Dewulf

Bron: mtsprout.nl