Kan je naam je carrière voorspellen?

Heet je Bruno of Zoë? Grote kans dat je als fotograaf eindigt. Stella of Viviane? Dan is een job als boekhouder waarschijnlijk iets voor jou. Lise of Louise? Die worden vaak rechter. Volgens de Nametrix app zegt je naam heel wat, zelfs over je carrière. Regiotalent zoekt het uit.

Hoe werkt het?

Voor de app werden openbare data geanalyseerd om de meest voorkomende namen per job te vinden. Zo bleek dat op 2,5 miljoen mensen 1,9% van de Arnolds als boekhouder aan de slag gingen. Lijkt weinig, maar als je weet dat slechts 0,55% van alle Shane’s achter de boekhoudcomputer zitten, ziet het landschap er al heel anders uit. De app concludeert dat een Arnold veel meer kans maakt om de cijfers in te duiken.

De test

Goede onderzoeksjournalistiek begint bij jezelf. Voor ‘Eveline’ zijn er geen jobgegevens, maar wel voor Evelyn. De meest populaire jobs voor mij en mijn naamgenoten? Tennisspeler, interieur rchitect, huisvrouw, bibliothecaresse en iets in hr. Journalist staat op de 28ste plaats. Oef. Toch een beetje mijn naam waargemaakt, want ik en balgevoel, dat gaat niet goed samen.

Jobs

In de app kan je beroepen aanduiden en kijken welke naam het meest waarschijnlijk past bij die job. Een goede tip voor ouders in spe?

Ingenieur: Aleksandr

Dokter: Asim

Militair: Nathan(iel)

Verpleger: Lauretta

Professioneel zwemmer: Otto

Psychiater: Leo

Drummer: Butch

Producer: Mathieu

Model: Aya

Voetballer: Didier

Namen

Regiotalent legt de populairste namen van 2019 op de rooster en zoekt uit waar zij over 25 jaar werken:

Olivia: human resources

Mila: actrice

Emma: presentatrice

Louise: rechter

Ella: zangeres

Arthur: archeoloog

Liam: voetballer

Noah: politiek adviseur

Leon: dirigent

Louis: gangster

Zelf aan de slag?

Nametrix, gratis verkrijgbaar voor Android en Apple. De beroepenoptie is verkrijgbaar in de premium versie (2,49 euro).

Bronnen:

www.verdantlabs.com

www.workopolis.com

Eveline Janssens