Drie ‘mannenjobs’ die wel een vrouwelijke touch kunnen gebruiken
06/03/2018
Nee, de Internationale Vrouwendag is nog lang niet voorbijgestreefd. In heel wat sectoren blijven mannen de plak zwaaien, terwijl hun beroepen best wat vrouwelijke input kunnen gebruiken. Wat dacht je van een autoverkoopster die zelf nagaat of je wel de juiste opties hebt gekozen? Of een schilderes die je huis in een elegant nieuw kleedje steekt?
1. Truckchauffeuse
Automobilisten maken er een nationale sport van om (binnensmonds) te vloeken op vrachtwagenchauffeurs. Zeker als deze laatsten pas laat invoegen, hun richtingaanwijzers vergeten te gebruiken of elkaar tergend traag inhalen (by the way: vrachtwagens kúnnen gewoon niet sneller inhalen als gevolg van hun verplichte snelheidsbegrenzer). Bij heel wat transportbedrijven zijn ze er intussen van overtuigd dat vrouwen een grote meerwaarde zijn voor het beroep. “Vrouwen rijden voorzichtiger, ze verbruiken minder brandstof en rijden daardoor milieuvriendelijker”, zegt de CEO van een Nederlands transportbedrijf. Over de transportstiel doen echter nog veel misverstanden de ronde, niet in het minst bij vrouwen zelf. Zo denken ze nog te vaak dat truckchauffeurs dagen- of zelfs wekenlang van huis zijn, ver weg van hun familie. Terwijl langeafstandstransport slechts een klein deel uitmaakt van het totale transport in Europa. Twee derde van de vracht reist minder dan 50 kilometer, weet de gespecialiseerde website logistiek.nl. Dat kleinere vrouwen vanaf de hoge chauffeursstoel amper de versnellingspook kunnen bedienen, is ook al een fabeltje. De vrachtwagens van vandaag zijn aangepast aan elk type chauffeur, van kleine vrouw tot grote man.
2. Schilderes
Terwijl de mama’s op zaterdagmiddag met hun kroost knutselen, verdienen hun mannen beroepsmatig de kost met creatief werk. Het is een cliché, maar in heel wat ‘mannenberoepen’ staat creatie centraal: meubelmakers, behangers, chef-koks, decorateurs,… Vreemd dat vrouwen er niet sterker in vertegenwoordigd zijn. Schilder is nog zo’n typisch mannenberoep: volgens arbeidsbemiddelingsdienst VDAB zou meer dan 90% van de schilders mannelijk zijn. Nochtans komen er bij het schildersberoep veel ‘vrouwelijke’ aspecten kijken zoals kleuradvies, decoratieve technieken, muurtekeningen,… Nele Dobbelaere kan ervan meespreken. Zij werkt als zelfstandige schilder en heeft al meer dan 10 jaar ervaring in de schilderswereld. Haar vrouw-zijn komt haar meer dan goed van pas. “Ik ben een perfectioniste en werk met een groot oog voor detail en afwerking”, klinkt het op schildernele.be. “Proper, vlot en efficiënt schilderen, dat is mijn methodiek.”
3. Autoverkoopster
Flashback naar het moment waarop je een nieuwe wagen kocht: wie stelde de offerte op? Grote kans dat het een man was. En toch kunnen vrouwen het omzetcijfer van een autoverdeler een serieuze boost geven, getuigt autoverkoopster Karin op Moederbrein.nl. “Een vrouw oefent minder druk uit op haar klanten. Ze heeft meer empathisch vermogen en vraagt langer en beter door waaraan de auto moet voldoen. Mannen zijn gericht op technische details, vrouwen willen weten of de boodschappen erin passen.” De auto aankopen is één ding, nadien hoopt de verdeler dat je ook voor het onderhoud blijft langskomen. Daarom is het belangrijk om een goede band met de klant te ontwikkelen. “Vrouwen vragen meer door en leggen daardoor een betere connectie”, zegt Karin. “Ik weet heel veel van mijn klanten en onthoud het bijvoorbeeld als ze vertellen dat ze opa en oma worden. Dat geeft hen een goed gevoel en zo blijven ze terugkomen.”
Noot: Omgekeerd bestaan er ook heel wat typische vrouwenberoepen, terwijl een gezonde gendermix juist voor meer evenwicht zorgt in een beroepsgroep. Hopelijk kunnen we binnenkort ook meer kleuterleiders, onthaalvaders, verplegers, diëtisten en poetsmannen verwelkomen!
Gerlinde De Bruycker