7 gevolgen van slaapgebrek op je werkdag
08/11/2017
Voldoende slaap is een absolute vereiste voor een productieve werkdag. Heb je daarentegen onvoldoende nachtrust, dan kan dat wel eens verstrekkende gevolgen hebben op je werkdag.
1. Je bent minder productief
Volgens het World Economic Forum heeft slaaptekort een erg negatieve impact op je werkdag. Je bent minder alert, kan moeilijker beslissingen nemen en je geheugen en communicatievermogen daalt naar schatting met meer dan twintig procent.
2. Je bent vaker ziek
Slaaptekort heeft niet alleen als gevolg dat je er de hele dag moe bijloopt, het kan ook leiden tot hart- en vaatziektes, verminderde immuniteit, maar ook overgewicht en dies meer.
3. Je bent prikkelbaarder
Wie niet uitgeslapen is, is vaak ook een stuk prikkelbaarder. Op de werkvloer uit zich dat vaak in kleine conflictsituaties omdat je te snel over de rooie gaat. Je hebt als het ware een korter lontje door de eenvoudige reden dat je brein tijdens de nacht onvoldoende heeft kunnen recupereren.
4. Je maakt meer fouten
Omdat je met je slaapkop niet echt bij de les bent, ga je doorgaans ook meer fouten maken. Het gaat bovendien niet alleen om de fouten zelf, maar ook om het feit dat je tijdens het feedbackproces vaak minder aandachtig bent waardoor de kans bestaat dat je dezelfde fout in de toekomst weer zal maken. Volgens een onderzoek aan de Harvard Medical School in de Verenigde Staten blijkt dat bijna 24% van alle professionele uitschuivers tijdens de werkdag/nacht te wijten is aan slaaptekort.
5. Je leervermogen gaat pijlsnel naar beneden
Wanneer je slaperig bent, is je grijze massa niet bepaald ontvankelijk om nieuw dingen te leren en te absorberen. Het effect zou al zichtbaar zijn na één slechte nacht.
6. Je bent sneller neerslachtig
Omdat je brein onvoldoende de tijd krijgt om alle impulsen te verwerken die je tijdens de dag opdoet, ga je emotioneler reageren op de dingen die tijdens de dagen erna gebeuren. Nog een fase verder ga je zelfs een serieuze kans lopen op een flinke dosis neerslachtigheid.
7. Je raakt de voeling kwijt met de realiteit
Heb je echt chronisch slaaptekort, dan dreig je zelfs de voeling met de realiteit te verliezen en zal je in een soort van droomachtige werkelijkheid terechtkomen omdat je brein via de droomfunctie zelfs ook overdag de dingen nog probeert recht te trekken. Professionele hulp is dan een absolute must om er weer bovenop te komen.
Pascal Dewulf