6 goede voornemens voor een succesvolle carrière in 2020

Ben je 2020 ook gestart met een boel goede voornemens? Helemaal goed. Vergeet echter niet ook deze gouden selectie professionele voornemens op je lijstje bij te zetten. Zo geef je ook jouw carrière in 2020 een boost van formaat.

Plan op lange(re) termijn

Gezond eten en meer sporten zijn dingen die je op relatief korte termijn kan waarmaken. Voor je carrière moet je ook verder kunnen denken. Waar zie je jezelf professioneel binnen een aantal jaren? Wil je evolueren in je huidige job of wil je je professionele basis verbreden? Denk je aan een managementfunctie of wil je gewoon doen wat je graag doet? In functie daarvan kan je de verschillende stappen plannen om daar te komen waar je in een aantal jaren wil zijn op professioneel vlak. Belangrijk is ook dat je die verschillende stappen ergens documenteert, ze regelmatig aftoetst en bijstuurt om het doel dat je voor ogen hebt te bereiken.

Plant professionele zaadjes

Wist je dat 1% van de bloemenzaadjes zorgt voor 50% van de bloemen? Met je carrière is dat net zo. Het is niet omdat je je op dit ogenblik goed voelt in je job dat je je van de (professionele) buitenwereld verder niets moet aantrekken. Blijf in contact met andere professionals in je vakgebied en plant (figuurlijk) professionele zaadjes. Dat kan een goed gesprek zijn tijdens een lezing of een toevallige ontmoeting in je stamcafé met de ceo van een bedrijf. Maak jezelf kenbaar en toon interesse in de professionals waarmee je praat. Wissel zeker ook businesskaartjes uit. Misschien valt er zo op een dag wel een schitterende opportuniteit uit de lucht.

Verzorg je netwerk

Onderzoek van Unizo toont aan dat in 2019 zowat 65% van de bedrijfsleiders hun eigen netwerk gebruikte als zoekkanaal om openstaande vacatures in te vullen. Dat is een stijging van maar liefst 23% ten opzichte van 2017. Je hebt er dus alle belang bij om in 2020 werk te steken in je netwerk. Heel wat jobopportuniteiten komen immers via informele kanalen jouw richting uit.

Hanteer de 5/25-regel

Kiezen is altijd een beetje verliezen. Toch zal je keuzes moeten maken om ook jouw carrière de juiste richting te geven. De 5/25-regel van de succesvolle Amerikaanse zakenman en investeerder Warren Buffett is er op dat vlak dan ook eentje om op te nemen in je goede voornemens. Maak een lijst van 25 dingen die je in 2020 wil doen in je (professionele) leven. Maak daarvan een top 5-selectie. Vergeet vervolgens de andere 20 dingen en zorg ervoor dat je de 5 belangrijkste realiseert.

Werk aan je doorzettingsvermogen

Elke dag word je op het internet of daarbuiten om de oren geslagen met twintigers en dertigers ‘die al met pensioen’ zijn en jou uiteraard willen vertellen hoe jij dat ook kan bereiken. Laat die (digitale) broodjeaapverhalen voor wat ze zijn en focus je daarentegen op doorzettingsvermogen. Een succesvolle carrière maak je helaas niet van de ene dag op de andere. Dat vraagt om aandacht, toewijding, visie en een positieve attitude.

Ga voor een geweldige job

Sommigen gaan voor het (grote) geld, anderen voor mooie titels en prestige. Ga zelf in de eerste plaats voor een ge-wel-dige job. Dat is een job die je hart sneller doet slaan en waarbij het lijkt alsof de tijd niet bestaat. Een baan waar je helemaal kan in opgaan, is het summum. Ben je vervolgens (heel) goed in wat je doet dan komt het succes er op termijn haast als vanzelf bij.

Pascal Dewulf