Wat als je vrienden veel meer verdienen dan jij?
13/01/2017
De loonkloof gaat verder dan die tussen man en vrouw. Ze kan ook opspelen tussen jou en je vrienden. Wat als jij nog altijd met je startersloon zit opgescheept, terwijl je vrienden de ene promotie na de andere maken?
Als student zaten jullie allemaal in hetzelfde schuitje: ‘krap bij kas’. Aan het begin van jullie carrières was de situatie nog steeds vergelijkbaar: jullie waren groentjes op de werkvloer en hadden een bescheiden startersloon. In die tijd was het nog vanzelfsprekend om de restaurantrekening aan een grondige analyse te onderwerpen (‘Had jij drie glazen wijn gedronken of tweeënhalf?’).
Maar intussen zijn we enkele jaren verder en ontwikkelden jullie carrières zich elk in een andere richting. Volgens experts doet de eerste ‘sociale loonkloof’ zich gemiddeld voor na zeven jaar – als jouw vrienden al aan hun zesde loonsverhoging en vierde bedrijfswagen zitten, terwijl jij nog steeds met de rode cijfers flirt op je bankrekening. Hoe moet je daarmee omgaan?
1. Vraag jezelf af wat je echt gelukkig maakt
Als je een bepaalde job hebt gekozen omdat je je er creatief in kan uitleven, dan moet je daar vooral op blijven focussen. Je werk graag doen, is veel waard – véél meer dan een vetbetaalde paycheck. Niet toevallig is de Gouden Kooi een van de pijnlijkste dingen in een carrière: je verveelt je stierlijk of bent doodongelukkig op je werk, maar toch blijf je hangen omdat je die mooie loonbrief en bedrijfswagen niet wil opgeven. Op termijn word je daar echt niet gelukkiger van, ook al is je garderobe nu veel chiquer. En wat ben je met een vijfsterrenhotel op vakantie, als je jezelf nadien weer naar je werk moet slepen?
2. Maak je eigen keuzes
Pikken je vrienden geregeld een concert mee of gaan ze graag uitgebreid dineren? Je hoeft ze heus niet elke keer te vergezellen: een etentje missen, is het einde van de wereld niet. Doe enkel mee aan activiteiten die je zelf de moeite waard vindt, rekening houdend met je budget. Keuzes maken is inherent aan het leven. Als je echt graag mee wil op de peperdure citytrip van je vrienden, bekijk dan eerst welke dingen je moet schrappen in je budget. Denk goed na of het je allemaal wel de moeite waard is. Wordt het geen tijd om je over je FOMO-gevoel heen te zetten?
3. Wees eerlijk, zonder drama
Stel, je belandt toch op restaurant. Hoe moet dat dan als je vrienden automatisch de duurste wijn van de kaart plukken? Je wil echt niet de armoezaaier zijn die begint te rekenen als de rekening komt, maar het moet natuurlijk wel redelijk blijven. Als je vrienden een driegangenmenu bestellen en jij houdt het bij een eenvoudige spaghetti, zeg dat dan gewoon tijdens het betalen. Droog, zonder drama. Vaak hebben je vrienden niet eens door dat jij je tijdens de avond hebt ingehouden.
4. Gebruik enkele rake zinnen
Zoek je nog naar de juiste manier om te zeggen dat je een krap budget hebt? Geef er een bondig woordje uitleg bij. Zoals: ‘Leuk voorstel om naar de film te gaan, maar ik zet momenteel elke euro opzij voor… (vul je spaardoel in)’ Of: ‘Dat restaurant is nogal prijzig, en ik moet wat op mijn geld letten. Vind je het ook goed als we afspreken in die gezellige brasserie?’ Je hoeft je zeker niet in bochten te wringen omdat je minder geld hebt dan je vrienden.
5. Vestig er niet altijd de aandacht op
Geld is een gevoelig thema, ook onder vrienden. Als jullie financiële status sterk verschilt, kan je money talk beter vermijden, meent psychologe Irene Levine. “Vraag niet naar elkaars loon of naar de kostprijs van jullie nieuwe keuken. Laat de inkomensongelijkheid naar de achtergrond verdwijnen, dat is de beste manier om jullie relatie op lange termijn te onderhouden. Gemeenschappelijke interesses moeten niet altijd geld kosten. Als je allebei sportief bent, dan kan je samen gaan joggen in het bos. Je hoeft niet meteen een duur fitnessabonnement te nemen.”
Gerlinde De Bruycker