5 fabeltjes over jouw salaris
15/02/2017
Er doen nogal wat fabeltjes de ronde over salarissen. Toegegeven, de kans dat ook jij al een aantal broodje-aapverhalen hebt moeten aanhoren over wie wat (schandelijk veel) verdient, is mogelijk reëel. Wij ontkrachten alvast vijf veel gehoorde sprookjes over het loonzakje.
Het is normaal dat jij en je collega’s elk jaar opslag krijgen
Ja en neen. Er is uiteraard de loonindex die ervoor zorgt dat je loon gestaag (alhoewel ook niet vanzelfsprekend jaarlijks) stijgt. Je baas is echter helemaal niet verplicht om jaarlijks wat extra’s in je loonzakje te doen. Dat kan uiteraard wanneer je goed hebt gepresteerd dat jaar, maar het is absoluut geen must. Voel je je tekort gedaan, dan kan je nog altijd zelf richting je baas stappen om opslag te vragen.
Hoe meer salaris maandelijks op je rekening, hoe beter
Nodeloos te zeggen dat België een van de koplopers is in de wereld op het vlak van loonlasten. Er is echter meer dan enkel geld in je loonzakje. Extralegale voordelen bijvoorbeeld die doorgaans een stuk minder belast worden dan puur salaris op je rekening. Een bedrijfswagen bijvoorbeeld, maaltijdcheques, groepsverzekering, … Denk erover na: die extralegale voordelen maken jou het leven ook makkelijker en comfortabeler zonder daarbij echter steeds aan het maximumtarief te worden belast.
Vrouwen verdienen steevast minder dan mannen
Vaak is dat vandaag nog zo in operationele functies, maar in topfuncties zit het duidelijk anders. Uit onderzoek van managementadviesbureau Equilar blijkt dat vrouwen in topfuncties bij de honderd grootste bedrijven wereldwijd vaak meer verdienen dan hun mannelijke collega’s. Enige nuance is dus wel aan de orde.
Hoe langer je aan het werk bent, hoe meer je zal verdienen
Alles hangt in die optiek af van je carrièrepad. Ben je een traditional die gestaag de carrièreladder opklimt in hetzelfde bedrijf, dan zit die opwaartse trend er zeker in. Beslis je echter om tegen de stroom in te zwemmen en vooral te gaan voor je professionele passie, los van geijkte carrièrepaden en -status, dan kan het zijn dat je loonzakje misschien niet altijd aangroeit, maar dat je wel een veel groter gevoel van voldoening zal ervaren.
Met een tijdelijk contract verdien je steevast minder dan wanneer je vast in dienst bent
Dat moet je al helemaal niet geloven. Je kan als tijdelijke werknemer best eisen stellen en net zoveel verdienen als iemand in een vaste functie. Is er iemand die vast in loondienst voor een specifieke functie een bepaald salaris krijgt, dan is de werkgever verplicht om jou als tijdelijke werknemer exact hetzelfde loon te geven.
Pascal Dewulf