Nood aan bekwame schrijnwerkers blijft hoog

Bouwberoepen prijken nog steeds bovenaan in de lijst van de knelpuntberoepen bij VDAB. Naast de verschillende beroepen uit de ruwbouw vinden we ook heel wat beroepen die zich eerder richten op de afwerking in de bouw. Zo is er steeds de vraag naar schrijnwerkers voor de binnen- en buitenafwerking van de gebouwen.

In het afgelopen jaar ontving VDAB bijna 850 vacatures voor schrijnwerkers bij bouwbedrijven. Er zijn niet voldoende mensen op de arbeidsmarkt die over de nodige vaardigheden beschikken om de uiteenlopende vacatures in te vullen. “We moeten kennis hebben van verschillende zaken”, zegt ervaren schrijnwerker Xavier. “Ik heb zelf bijvoorbeeld ook moeten leren om ramen in plastic en aluminium te maken. Omdat ik merkte dat daar steeds meer vraag naar kwam. Je moet meegaan met de vraag van de klant.”

Handig werken

Wie zich specialiseert in schrijnwerk heeft in elk geval uitzicht op een fijne en afwisselende job. Voorbereidende werken worden meestal in het atelier gedaan, waarna de gemaakte ramen en deuren op de werf worden geplaatst en gemonteerd. “Je moet flexibel zijn als je op een werf komt”, zegt Xavier, “want je moet, om je eigen werk goed te kunnen doen, kleine dingen kunnen aanpassen die niet perfect zijn. Een beetje handig zijn met een slijpschijf is daarom al een groot voordeel. En je moet nauwkeurig kunnen werken. Het is soms millimeterwerk. Om alle ramen en deuren perfect te laten werken moet het gewoon juist geplaatst zijn.”

Training-on-the-job

Omdat er niet voldoende mensen op de arbeidsmarkt zijn die over de nodige vaardigheden beschikken om direct in het beroep te stappen, beginnen veel mensen aan de job via een individuele beroepsopleiding. Afgelopen jaar gingen meer dan 300 mensen aan de slag als schrijnwerker met de combinatie van het werk in een openstaande vacature, gekoppeld aan een opleiding op de werkvloer. Een uitdagende manier om een job onder de knie te krijgen en een vast contract in de wacht te slepen.