7 jobs in de bouw waarin je zo aan de slag kan
02/11/2018
Ben je zoals elke goede Belg geboren met een baksteen in de maag, heb je een breed scala aan technische vaardigheden in de vingers en vrees je weer noch wind: dan kan je in deze zeven jobs in de bouw onmiddellijk aan de slag.
1. Werfleider
Ben je een duiveltje-doet-al, kan je goed organiseren en plannen, vertaal je de vereisten van je klanten naar werkbare richtlijnen voor je team, kan je hen in die optiek aansturen en vooral knopen doorhakken wanneer dit nodig is? Dan zit je met de job van werfleider goed.
2. Metselaar
Ben je geschoold/handig met stenen, cement, mortel, schietlood en meer van dat fraais dan heb je werkzekerheid voor de rest van je dagen. Toegegeven, er wordt vandaag al wat geëxperimenteerd met 3D-printing van gebouwen, maar de dag dat iemand een printer neerzet op een werf en die vervolgens alles naadloos aan mekaar zet, is nog ver weg.
3. Kraanmachinist
Een veelzijdige job waarbij je wordt ingezet voor onder meer het graven van sleuven voor kabels, het uitgraven van wegen tijdens wegeniswerken of het bouwklaar maken van terreinen. Sloopwerkzaamheden kunnen ook tot je takenpakket behoren of bijvoorbeeld het rooien van bomen om een aantal dingen te noemen.
4. Pijpfitter
Als pijpfitter bewerk je buizen in metaal, kunststof of andere materialen tot geprefabriceerde stukken buis (‘spools’). Vervolgens monteer je de spools op bouwwerven en voer je een test uit om eventuele lekken op te sporen. Jouw kwaliteiten, naast jouw technische vaardigheden: zelfstandig kunnen werken, nauwkeurigheid en ruimtelijk inzicht.
5. Schrijnwerker
Binnen- of buitenschrijnwerk, het maakt allemaal niet uit. Plaatsers van ramen, deuren, kasten en bekastingen hebben ze in de bouw nodig aan de lopende band. Voel je je geroepen? Dan zal je niet lang op een job dienen te wachten.
6. Veiligheidscoördinator
Tijdens de ontwerpfase van een woning/gebouw moet je als veiligheidscoördinator input geven aan de architect rond de veiligheidsmaatregelen en preventieregels op te nemen in het lastenboek. Tijdens de uitvoeringsfase waak je erover dat de aannemers die voorgeschreven veiligheidsmaatregelen respecteren. Bij de oplevering van een bouwproject maak jij een postinterventiedossier op.
7. Bekister
Op bouwwerven maak je betonconstructies. Daarvoor moet je je baseren op plannen en werftekeningen. Vervolgens maak je met houten planken en panelen mallen waarin beton zal worden gestort en verstevig je die mallen met ijzeren vlechtwerk of wapening. Dat noemt men in de bouwsecdtor bekisten. Er bestaan ook prefabelementen om te bekisten die jij als bekister dan vervolgens aan mekaar kan zetten.
Pascal Dewulf