7 cruciale dingen die je moet weten wanneer je met een bedrijfswagen rijdt
02/01/2020
Rijd jij met een bedrijfswagen? Dan moet je de volgende dingen zeker weten.
1. Of je partner of familieleden ook met jouw bedrijfswagen mogen rijden, hangt af van de (gebruiks)overeenkomst en/of het wagenreglement dat je hebt ondertekend. Check dus zeker op voorhand hoe de vork in de steel zit en ga er niet vanuit dat zomaar iedereen van je familie met jouw bedrijfswagen mag rijden.
2. Indien je een ongeval hebt met je bedrijfswagen, val jij in principe onder de beperking van aansprakelijkheid voor de schade die jij hebt veroorzaakt aan je werkgever of aan derden. In principe wordt dus altijd jouw werkgever aangesproken voor de schade die door jou is veroorzaakt. Dat wil echter niet zeggen dat jij zomaar kan doen waar je zin in hebt. Indien het ongeval is veroorzaakt door een zware fout (dronken rijden,…) van jou of je bedrog pleegde rond de feiten van het ongeval, dan kan je werkgever vooralsnog verhaal bij jou halen.
3. Indien je met je bedrijfswagen een strafrechtelijke boete oploopt (een flitsboete, een veroordeling na een ongeval,…) dan valt dat niet onder de beperking van aansprakelijkheid en zal jij moeten opdraaien voor de kosten.
4. Je mag wel degelijk op (betaald) jaarlijks verlof met je bedrijfswagen. Neem je echter een paar maanden onbetaald sabbatverlof, dan heb je in principe niet het recht om met je bedrijfswagen erop uit te trekken.
5. Rij je met een leuke bedrijfswagen? Weet dan dat je werkgever niet het recht heeft om die op een dag zomaar terug te eisen noch om plots je wagen in te ruilen voor een kleiner model. Bij bijvoorbeeld langdurige ziekte of zwangerschapsverlof zijn er mogelijk andere maatregelen van toepassing. Dat check je best met in de overeenkomst die je dienaangaande ondertekende.
6. Je mag onder geen beding je bedrijfswagen uitlenen aan vrienden of kennissen omdat die bijvoorbeeld uit de nood moesten worden geholpen.
7. Stop je bij het bedrijf waar je aan de slag bent of word je zelf ontslagen dan kan je voorstellen aan je (ex-) werkgever om je bedrijfswagen voor de restwaarde te kopen.
Pascal Dewulf