Kan je werkgever tuchtsancties opleggen?
12/10/2016
Een van je collega-werknemers komt geregeld te laat op het werk. Of hij bezondigt zich aan alcoholgebruik tijdens de werkuren. Kan je werkgever hem in dat geval een tuchtsanctie opleggen? Wat moet je daarvan weten?
Als een werknemer bepaalde fouten maakt of zijn werk niet naar behoren doet, hoeft zijn werkgever hem niet noodzakelijk te ontslaan. In bepaalde gevallen kan hij ook een tuchtsanctie opleggen.
Wanneer kan het?
Een tuchtsanctie kan alleen opgelegd worden als dit gerechtvaardigd is. Bovendien moet er in het arbeidsreglement aangegeven worden welke tekortkomingen kunnen worden gesanctioneerd met een tuchtsanctie. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan te laat komen op het werk, ongehoorzaamheid op de werkvloer en dies meer. Als er niets in het arbeidsreglement staat, kan je werkgever dan ook geen tuchtmaatregel opleggen.
Welke sancties?
Ook de sancties die je werkgever kan opleggen, moeten in het arbeidsreglement vermeld worden. Het kan bijvoorbeeld gaan om morele sancties (zoals bijvoorbeeld een berisping) of een financiële sanctie. Als het gaat om geldboetes moet het arbeidsreglement het bedrag en de bestemming ervan vermelden. Is de opgelegde straf een geldboete dan mag de som van de opgelegde geldboetes overigens niet groter zijn dan een vijfde van het dagloon. De opbrengst van de geldboetes moet ook ten gunste van de werknemers van de onderneming worden aangewend.
Strikte vormvoorschriften
Een werkgever die een tuchtsanctie wil opleggen moet een strikte procedure naleven. Meer bepaald moet hij de sanctie opleggen en meedelen de eerste werkdag nadat hij in kennis werd gesteld van de overtreding.
De gesanctioneerde werknemer heeft een recht van verhaal tegen de opgelegde sanctie. De procedure die hij hiervoor dient te volgen, moet vermeld worden in het arbeidsreglement. Bovendien moeten de sancties die worden opgelegd, worden ingeschreven in een register dat hiervoor wordt voorzien.
Jan Roodhooft, advocaat