Kan je werkgever je plaats van tewerkstelling zomaar wijzigen?
02/09/2016
Je werkgever koopt een nieuw bedrijfspand en wil het hele bedrijf naar daar verhuizen. Voor jou heeft dat tot gevolg dat je heel wat langer onderweg bent van en naar het werk. Moet je dat zomaar aanvaarden?
Als je werkgever de plaats van de tewerkstelling wijzigt en je gaat akkoord om op de nieuwe locatie te gaan werken, dan is er geen probleem. Je kan dan naderhand ook niet zomaar weigeren om nog verder op die plaats te gaan werken.
Je werkgever wijzigt eenzijdig
Je werkgever heeft het recht om eenzijdig bepaalde wijzigingen aan te brengen aan je arbeidsvoorwaarden. Meer bepaald mag hij wijzigingen aanbrengen aan niet-essentiële bestanddelen van je arbeidsovereenkomst. Essentiele bestanddelen mag hij integendeel niet zomaar wijzigen. Of de plaats van tewerkstelling essentieel is of niet hangt onder andere af van je functie in het bedrijf en de eventuele vermeldingen in je arbeidsovereenkomst. Zo is voor een handelsvertegenwoordiger die het hele land doorkruist de plaats van tewerkstelling allicht minder essentieel dan voor een bediende uit de binnendienst.
Is de plaats van tewerkstelling essentieel dan mag je werkgever daar niet zomaar eenzijdig belangrijke wijzigingen aan aanbrengen. Om te weten of een wijziging belangrijk is, kan rekening worden gehouden met de afstand tussen de beide plaatsen van tewerkstelling, de vraag of je werkgever collectief vervoer regelt, de bereikbaar van de nieuwe arbeidsplaats met het openbaar vervoer, de uren van tewerkstelling en dies meer.
Wat moet je doen?
Als je werkgever je plaats van tewerkstelling wijzigt en je bent het daar niet mee eens, dan heb je twee mogelijkheden. Als het gaat om een belangrijke wijziging terwijl de plaats van tewerkstelling essentieel is, dan kan je zeggen dat hij een ongeoorloofde eenzijdige wijziging aanbrengt aan de arbeidsovereenkomst. Je kan dan een verbrekingsvergoeding van hem vragen. Hou er rekening mee dat als je dat ten onrechte doet, je riskeert zelf een verbrekingsvergoeding aan je werkgever te moeten betalen. Win dan ook juridisch advies in vooraleer je zoiets doet. Een alternatief bestaat erin dat je zelf ontslag neemt. Alleszins is het van belang dadelijk het nodige advies in te winnen. Ga je zonder meer werken op de nieuwe locatie, dan zal je werkgever allicht zeggen dat je akkoord ging met de wijziging.
Jan Roodhooft, advocaat