Drie zaken die je moet weten als je werkgever failliet gaat
02/12/2019
Je werkgever gaat failliet. Moet je in dat geval nog verder blijven werken of eindigt je arbeidsovereenkomst automatisch? Moet je een schuldvordering indienen in het faillissement? En wanneer kan je terecht bij het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen?
In België gaan jaarlijks heel wat bedrijven failliet. Het zal je maar overkomen dat je voor een van deze bedrijven werkt. Maar wat zijn dan je rechten?
Je arbeidsovereenkomst stopt niet automatisch
Door het faillissement van je werkgever eindigt je arbeidsovereenkomst niet automatisch. Het is de curator die door de rechtbank werd aangesteld die beslist of je contract al dan niet blijft lopen. Hij kan bijvoorbeeld beslissen dat je nog een tijd in dienst kan blijven om lopende bestellingen af te handelen.
In de meeste gevallen zal de curator evenwel beslissen om je arbeidsovereenkomst dadelijk te beëindigen. Hij zal je daarbij geen opzegtermijn laten presteren, maar je overeenkomst van de ene dag op de andere laten eindigen. Je hebt dan recht op een opzegvergoeding. Die wordt op dezelfde manier berekend als in het geval je werkgever niet failliet ging en je arbeidsovereenkomst eenzijdig beëindigde.
Aangifte doen van schuldvordering
Je dient een aangifte van schuldvordering te doen in het faillissement voor wat betreft de loonachterstallen die je (failliete) werkgever opbouwde. Je moet tevens aangifte doen voor de opzegvergoeding waar je recht op hebt.
De kans dat je uiteindelijk iets zal ontvangen uit het faillissement is onzeker. Als werknemer ben je weliswaar een zogenaamde bevoorrechte schuldeiser, maar er zijn nog andere schuldeisers die je voorafgaan. De kans is dan ook niet onbestaande dat je uiteindelijk niets uit het faillissement zal recupereren.
Het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen
Als je werkgever failliet gaat kan je een aanvraag tot tussenkomst indienen bij het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen. Op die manier kan je alsnog een vergoeding ontvangen voor de bedragen die je werkgever niet betaalde. Meer informatie over dit Fonds vind je hier.
Jan Roodhooft, advocaat