Dit gebeurt er met je arbeidsovereenkomst als je burgemeester of schepen wordt
17/10/2018
De verkiezingen van vorige zondag waren een absoluut succes voor jou. Bij de coalitiegesprekken kreeg je zelfs de functie van burgemeester, schepen of voorzitter van het OCMW. Maar wat moet er nu gebeuren met je arbeidsovereenkomst?
Als je burgemeester, schepen of voorzitter van het OCMW wordt, heb je de keuze. Je kan je arbeidsovereenkomst verder blijven uitoefenen en maximaal twee arbeidsdagen per week afwezig blijven op het werk of … je kan je bestaande arbeidsovereenkomst laten schorsen. In dat geval kan je je fulltime wijden aan je nieuwe functie.
Je kiest voor een schorsing
Kies je voor een schorsing van je arbeidscontract, dan moet je dat aan je werkgever laten weten. Je moet hem ook meedelen hoelang de schorsing zal duren. Je kan daarbij zelf kiezen of je je arbeidsovereenkomst dadelijk voor zes jaar laat schorsen of voor een kortere duur. De minimale duur van de schorsing bedraagt twaalf maanden. Kies je voor een kortere periode dan zes jaar dan kan je je schorsing ook steeds verlengen (telkens met periodes van tenminste één jaar).
Je blijft werken
Je kan er ook voor kiezen om te blijven werken en maximaal twee arbeidsdagen per week afwezig te zijn op het werk. In dat geval moet je je werkgever op de hoogte brengen van de dagen waarop je van het werk afwezig zal zijn. Dat moeten niet altijd dezelfde dagen zijn. Je moet dit doen ten laatste de woensdag van de week, voorafgaand aan de week waarvoor de afwezigheid wordt gemeld.
Word je verder betaald?
Als je je arbeidsovereenkomst laat schorsen, word je niet meer betaald door je werkgever. Je werkgever moet je ook de dagen dat je afwezig blijft op het werk voor de nieuwe functie niet betalen. Weet overigens dat dit anders ligt voor een gemeenteraadslid. Die wordt wel verder betaald door zijn werkgever die het bedrag kan terugvorderen van de gemeente of stad.
Beschermd tegen ontslag
Zolang je je functie als burgemeester, schepen of voorzitter van het OCMW uitoefent (en zelfs tot een periode van zes maanden nadien) ben je ook beschermd tegen een ontslag door je werkgever. Je werkgever mag in die periode niet eenzijdig een einde maken aan de dienstbetrekking, behalve om redenen die vreemd zijn aan het feit dat je een politiek mandaat uitoefende of daarvoor kandidaat was. Je werkgever moet deze redenen kunnen bewijzen. Slaagt hij daar niet in, dan moet hij je een bijzondere beschermingsvergoeding betalen die gelijk is aan 6 maanden loon.
Jan Roodhooft, advocaat