7 cruciale dingen die je moet weten bij een arbeidsongeval
07/02/2016
Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje, een arbeidsongeval al evenzeer. Deze 7 dingen moet je alvast weten wanneer je iets overkomt in het kader van je werk.
1. Om te kunnen spreken van een arbeidsongeval, moet je een ongeval hebben tijdens de uitvoering van jouw arbeidsovereenkomst. Een arbeidsongeval veronderstelt dus dat er zich een ongeval voordoet door een plotselinge gebeurtenis met letsels tot gevolg die rechtstreeks verband houden met je werk. Er moet dus duidelijk een oorzakelijk verband zijn tussen het (arbeids)ongeval en het letsel. Heb je een glaasje te veel op tijdens de receptie van een oud-collega op het werk, struikel je vervolgens over de vuilbak in de lobby en breek je daarbij een been, dan zit je in principe niet meer in de categorie arbeidsongeval.
2. Op weg naar het werk of weer terug naar huis vanaf het werk en een ongeluk ? Ook dat is een arbeidsongeval.
3. Bij een arbeidsongeval worden dokters-, apotheek- en verplegingskosten alsook het loonverlies dat je lijdt, gedekt door je arbeidsongevallenverzekering. Ook je ziekenfonds speelt uiteraard een cruciale rol in de tussenkomst qua vergoedingen. Door de band genomen is er een soort van logische opeenvolging. Eerst vergoedt je ziekenfonds je en wat na hun tussenkomst niet is vergoed, wordt vervolgens (volgens de clausules van het arbeidsreglement) voor rekening genomen door jouw arbeidsongevallenverzekering.
4. Een arbeidsongeval moet je altijd en onmiddellijk melden bij diegene vermeld in het arbeidsreglement van het bedrijf waar je aan de slag bent. Meestal is dat je baas, het HR-departement of de preventieadviseur. Heb je getuigen? Zoveel te beter, dat maakt de aangifte alvast een stuk makkelijker.
5. Belangrijk is ook dat je je arbeidsongeval zelf meldt bij het ziekenfonds. Dat gaat jouw werkgever in principe niet voor jou doen.
6. Bewaar ook alle kassabonnetjes van de apotheek, doktersbriefjes, eventuele facturen van de ziekenwagen die je richting ziekenhuis bracht (jawel, ook dat is vandaag betalend). Kortom, alle medische kosten die rechtstreeks betrekking hebben op je arbeidsongeval en breng die bij je arbeidsongevallenverzekeraar binnen, eventueel via een officiële tussenpersoon op je werk.
7. Het is niet omdat je een arbeidsongeval hebt, dat je verzekeraar dat ook zomaar zal erkennen. Je moet doorheen een procedure en daarna kan het best zijn dat je verzekeraar weigert tussen te komen. Indien er een weigering komt, dien je onmiddellijk je ziekenfonds te verwittigen. Die komen dan (tijdelijk) tussen voor eventuele uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid, bepaalde medische kosten,… zolang de betwisting loopt. Ga je niet akkoord met de betwisting en trek je daarbij aan het langste eind, dan zal je ziekenfonds vervolgens de kosten die het heeft voorgeschoten, recupereren bij jouw verzekeraar.
Pascal Dewulf