Moet je echt extravert zijn om het ver te schoppen op de werkplek?
31/10/2022
Ben je op het werk een echte spring-in-’t-veld dan wel een eerder gereserveerde professional? Dan rijst de vraag: op welke manier ben je op carrièrevlak eigenlijk het best af?
Het hoge woord voeren tijdens een meeting of eerder knikkende knieën tijdens een presentatie? Extravert versus introvert dus. Alhoewel het ene zeker niet tegenover het andere staat. In een ideale (bedrijfs)wereld bestaan ze vrolijk naast mekaar en met mekaar. Belangrijk is alvast dat je weet in welke categorie je thuishoort. Ben je eerder introvert van aard dan kunnen te veel mensen (lees: collega’s) je snel uitputten. Ben je daarentegen een flapuit? Dan word je alleen maar blij van al die collega’s rondom jou. Interactie met anderen geeft je immers bakken energie. Sterker nog: wanneer je als extravert persoon langere periodes alleen doorbrengt, dan gaat dat op de duur je professioneel geluksgevoel aantasten.
Rad van tong
Maar er is meer. Op de werkplek functioneren extraverte mensen ook anders dan introverte medewerkers. Extraverten zijn vaak rad van tong, snel in hun denken en handelen. Introverte collega’s nemen daarentegen minder vaak het woord. Bovendien gaan ze vaak langer (na)denken alvorens ze het woord nemen. Dat laatste kan (verkeerdelijk) de indruk geven dat still(ere) medewerkers minder gemotiveerd zijn of ook minder productief. Belangrijk is dan ook dat er een bedrijfscultuur heerst die het beste uit beide soorten medewerkers weet te halen. Een goed team heeft immers zowel extraverte als introverte mensen nodig. Wanneer je baas niet naar dat evenwicht zoekt, en enkel extraverte mensen beloont, dreigt er op die manier heel wat talent en werkgeluk verloren te gaan.
Sterke innerlijke motivatie
Maar goed, nu over naar de hamvraag. Hoe kan die introverte natuur jou op de werkplek te hulp schieten? Wel, op heel wat manieren. Zo hebben introverte professionals van nature een sterke innerlijke motivatie en drive. Zelfs wanneer de performantie van het team (al dan niet tijdelijk) in zijn geheel ondermaats is. Bovendien zijn introverte collega’s uitstekende luisteraars. Daar waar extraverte collega’s vooral willen praten, willen introverte collega’s vooral luisteren. Aan de basis dan toch. Niet onverwacht leidt dat laatste tot betere gesprekken. Dat komt omdat ze eerst de zaak ten gronde analyseren alvorens uitspraken te doen.
Goed voorbereid is het halve werk
Bovendien pak je als introvert de zaken doorgaans grondig(er) aan. Je bereidt je altijd goed voor en wanneer je iets probeert te verduidelijken aan je collega’s dan doe je dat op een transparante, stapsgewijze manier. Vaak ook met voorbeelden. Jouw doel is immers om iedereen mee te krijgen. Dat doe je doorgaans op een kalme, beheerste manier. Ook wanneer er tegenstand uit het team komt. Daarbij zet je hulpvaardigheid en collegialiteit steeds voorop. Het lijstje kwaliteiten begint alvast aardig lang te worden. Stuk voor stuk zijn het bovendien kwaliteiten die jouw carrière alleen maar ten goede kunnen komen.
Doseer je energie
Kortom, als introvert iemand sta je er net zo goed voor in je carrière dan een extravert iemand. Alleen moet je opletten dat je je professionele energie doseert, je je tijd neemt om informatie te verwerken en opdrachten voor te bereiden. Ook voor meetings is dat erg belangrijk. Zo kom je vaker aan het woord en kan je duidelijker maken waar je exact naartoe wil. En ben je achteraf minder moe omdat je voor jezelf een en ander vooraf hebt gekaderd.
Pascal Dewulf