Multi-jobben: zo wordt jobs combineren ook voor jou een succes
29/08/2022
Steeds meer Vlamingen combineren verschillende jobs. De vraag: hoe doe je dat op een succesvolle manier?
In 2021 had ruim 4,8% (1 op 20) van de werkende Vlamingen tussen 25 en 64 een tweede job. Heb jij daar ook zin in? Helemaal goed. Wanneer je daarbij een aantal dingen in het achterhoofd houdt, kan het zeker een succes worden.
Grenzen stellen
Een eerste belangrijk aspect van multi-jobbing is grenzen stellen. Dat betekent dat je voor elke job apart duidelijke afspraken maakt rond overwerk, invallen voor collega’s en dies meer. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je ene job je meer gaat opslokken dan de andere en je op de duur niet meer de kwaliteit kan leveren die je eigenlijk zou willen. Je grenzen stellen, is dan ook cruciaal. Doe je dat niet, dan zouden je werkweken wel eens heel lang kunnen worden. Gevolg: je kan niet meer bijbenen en je verliest de pedalen, zowel qua energie als qua overzicht.
Niet altijd vlekkeloos
Flexibiliteit is een tweede cruciaal aspect. Wanneer je twee banen altijd vlekkeloos verlopen, is er geen vuiltje aan de lucht. Je moet echter ook speelruimte voorzien wanneer er al eens iets niet loopt zoals verwacht. Het is dan ook belangrijk dat je hierover communiceert naar je respectievelijke werkgevers. Wanneer je je vervolgens 100% inzet en er al eens iets onverwacht opduikt, zal daar zeker ruimte voor zijn. Je moet met andere woorden een systeem installeren plaats hebben dat ruimte laat om in te grijpen waar nodig. Maak daarom ook afspraken met de collega’s op je respectievelijke jobs opdat, indien nodig, zij al eens kunnen invallen voor jou.
Regelmatige werktijden
Planning is eveneens levensnoodzakelijk wanneer je je twee jobs tot een succes wil maken. Je wil immers iedereen tevreden houden. Nu ja, iedereen is misschien wat te veel van het goede. Hier en daar zal je sowieso toch een opoffering moeten doen. Een perfect professioneel leven kan soms verdomd hard zijn, zeker wanneer je jobs gaat combineren. Mik op banen met vaste werktijden en zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om van de ene baan naar de andere te switchen. Althans wanneer ze bijvoorbeeld op dezelfde dag lopen. Voorzie steeds wat extra speling, moest er iets onverwachts opduiken. Zo heb je toch nog wat marge. Idealiter vul je je jobs in op basis van hele dagen. Dan doe bijvoorbeeld maandag, woensdag en vrijdag job x en op dinsdag en donderdag job y. Weet immers dat vaste en regelmatige werktijden ook makkelijker zijn voor een goede werk-privébalans.
Pascal Dewulf