Belgische IT’ers verdienen meer dan vorig jaar, maar hun variabele lonen stijgen niet mee
27/10/2017
Werknemers die actief zijn in de ICT- en telecomsector hebben hun basisloon dit jaar met gemiddeld 2% zien aandikken. Het variabel verloningspakket in de sector begint wel te stagneren. Dat blijkt uit de 18de jaarlijkse salarisstudie van HR-bedrijf Hudson.
Hudson brengt jaarlijks het verloningspakket en de trends in kaart van de ICT- en telecomsector. De cijfers van 2017 tonen aan dat de basislonen, net zoals vorig jaar, opnieuw zijn gestegen. In 2016 ging het nog om een kleine groei, maar sinds dit jaar volgen de IT- en telecomsalarissen opnieuw de algemene Belgische markt. Gemiddeld mochten Belgische IT’ers rekenen op een salarisverhoging van 2%, inclusief indexering.
Verschillen per functie
Er zijn wel verschillen per functie. Cybersecurity en gegevensbescherming staan bij heel wat bedrijven hoog op de agenda. Dit fenomeen is ook voelbaar in de markt, want het salaris van securityspecialisten kent al sinds 2015 de sterkste stijgingen. Aan het andere uiteinde ziet Hudson dat analist-developers geen bijkomende opslag kregen bovenop de indexatie. Een verklaring is dat heel wat gewone developers zich tegenwoordig omscholen tot analist-developers. Op die manier is er voldoende aanbod aanwezig op de markt.
Variabele lonen
Het huidig loongebouw binnen de IT-sector steunt op een groot gedeelte vast salaris, gekoppeld aan de ervaring van de werknemer. Bedrijven geven aan dat dit systeem steeds meer onder druk komt te staan. Hudson observeerde de afgelopen jaren dan ook een verdere groei in variabiliteit van het loonpakket, maar dit jaar is er voor het eerst een stagnatie in de variabele lonen. Dat is vooral te wijten aan het niet behalen van de vooropgestelde resultaten, zo blijkt uit een rondvraag bij enkele organisaties. Het beleid inzake variabele verloning is op zich ongewijzigd gebleven.
Gerlinde De Bruycker