Carrièreswitch: zo stap je succesvol over naar de zorg
28/03/2022
Je inzetten voor je medemens als medewerker in de zorg? Helemaal goed. De hamvraag: overstappen naar de zorg, hoe moet dat dan?
Het moet gezegd: de coronapandemie heeft van zingeving op de werkplek een hot topic gemaakt. We zijn met z’n allen steeds vaker op zoek naar purpose in ons professionele leven. En laat nu net de zorg de uitgelezen plek zijn om die zingeving helemaal tot haar recht te laten komen. Opgepast, de zorgsector is geen plek voor watjes. Je moet echt wel stressbestendig zijn, van aanpakken weten en een groot hart hebben voor je medemens. Heb je deze drie elementen netjes kunnen afvinken, dan zit je gebeiteld voor een job in de zorg. In ruil krijg je een groot gevoel van voldoening van je job in retour.
Het kan snel
Hoe begin je eraan? Check eerst hoe je er professioneel voor staat. Misschien ben je wel van opleiding zorgkundige, maar ben je doorheen de jaren op andere professionele paden terechtgekomen. In dat geval volstaat het om op zoek te gaan naar die job die jou past in de zorg. Heb je geen opleiding gehad die daarbij aansluit? Dan is het omscholen geblazen. Dat kan soms erg snel gaan. Bijvoorbeeld wanneer je opteert voor een job in de thuiszorg. De VDAB biedt een praktische opleiding aan die je snel doet omscholen naar die baan. Je werkt in de thuiszorg en begeleidt patiënten bij hun dagelijkse activiteiten. Dat betekent helpen met wassen, aan- en uitkleden, eten geven of ook huishoudelijke taken. Je kookt, doet de afwas, strijkt… Kortom, met je job verhoog je de levenskwaliteit van je medemens.
De juiste man/vrouw
Wil je meer medisch georiënteerd aan de slag in de zorgsector? Dan kan je je (ook op latere leeftijd) eveneens omscholen tot verpleegkundige. Dat kan via bijvoorbeeld Randstad Medical Academy. Medische voorkennis heb je in principe niet nodig. Om te kunnen starten met de opleiding moet je enkel beschikken over een diploma secundair onderwijs en dien je succesvol een aantal testen af te leggen bij Randstad Medical Academy. Daarnaast is er ook een intakegesprek om erachter te komen of je echt wel warm loopt voor de job. Kwestie van de juiste man/vrouw op de juiste plaats te hebben.
Serieuze investering van tijd
Tijdens de opleiding krijg je les en kan je tegelijkertijd ook aan de slag blijven in je huidige job. Na één jaar krijg je zo al het certificaat van zorgkundige. Vervolgens ga je stages lopen om relevante ervaring op te doen in de medische sector. Na drie tot vijf jaar (afhankelijk van je professionele voorgeschiedenis) kan je jezelf vervolgens verpleegkundige noemen. Geen investering van je tijd om licht op te vatten. Wil je er echt voor gaan, dan kunnen we dat enkel maar toejuichen. Weet dat je qua jobzekerheid alvast op rozen zit wanneer je kiest voor een job in de zorg. Succes alvast!
Pascal Dewulf