Flexibele jobs zijn ook te vinden in onverwachte sectoren
11/08/2016
Hoewel het moeilijk te geloven is voor wie dagelijks nogal wat tijd doorbrengt in files omdat het verkeer helemaal vastzit, kan niemand eromheen dat steeds meer mensen steeds vaker van thuis uit werken. En volgens een Amerikaanse studie gebeurt dat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan ook steeds vaker in sectoren waarin je het misschien niet dadelijk verwacht. Is dat een evolutie die ook bij ons zal doorbreken?
Niet alle bedrijven kunnen hun medewerkers de kans geven om tijds- en plaatsonafhankelijk te werken en niet iedereen kan volop van het wereldwijde web gebruik maken om meer thuis te doen. Een kapper kan nu eenmaal geen haar knippen via internet en een metser zal niet veel huizen bouwen als hij niet op de werf verschijnt. Maar volgens een rapport van FlexJobs zijn wel degelijk een aantal sectoren, die men niet dadelijk zou verwachten, ook in toenemende mate op zoek naar flexwerkers.
In één jaar meer dan 50% meer aanbiedingen
Tussen juli 2015 en juni 2016 steeg op de site van FlexJobs het aantal aanbiedingen met flexibele jobs bij de overheid, in engineering en projectmanagement, communicatie en de reis- en vakantiesector met meer dan 50%. Opvallend is volgens FlexJobs dat vooral bedrijven die al in een vroeg stadium hebben ingezet op het inzetten van flexibele medewerkers dat nu nog veel meer doen. Zo hebben ze de basis gelegd voor “het nieuwe werken”, dat steeds meer overal doorbreekt. In sectoren zoals projectwerk, engineering en communicatie is het stijgende aanbod van flexibele jobs natuurlijk geen verrassing. In sectoren zoals de toerismesector en bij de overheid wekt het meer verwondering. Voor toerismejobs zou je immers verwachten dat je ter plaatse moet zijn, maar heel wat voorbereidingswerk rond het regelen van reizen en het opvangen van reizigers kan van thuis uit worden gedaan. En de overheid blijkt ook in de Verenigde Staten een enorme inhaalbeweging te hebben gemaakt naar het aanbieden van flexibele jobs.
Voordelen voor werkgevers én werknemers
Tijd– en plaatsonafhankelijk werken blijft ook in ons land vaak moeilijk, omdat werkgevers vrezen de controle te verliezen. Er zijn nochtans al heel wat studies te vinden die aangeven dat de productiviteit van thuiswerkers een stuk hoger ligt dan die van medewerkers die hun taken op kantoor uitvoeren. Ook een andere studie van FlexJobs geeft aan dat bijna acht op de tien medewerkers liever thuis werken om belangrijke taken af te ronden en dat al 30% van de respondenten bereid zouden zijn om wat loon in te leveren, als ze meer thuis mogen werken. En een studie van Fast Company uit 2015 geeft aan dat 87% van de HR-professionals aangeeft dat medewerkers die regelmatig thuis mogen werken, duidelijk gelukkiger zijn. Dé hamvraag blijft natuurlijk waarom het ondanks al die positieve cijfers over thuiswerk nog altijd erg moeilijk blijkt om werkgevers te overtuigen hun medewerkers de kans te geven om meer thuis te werken.
Geert Degrande