Het abc van de flexi-job
10/09/2018
Wat houdt het in? Wie kan er gebruik van maken? Wat zijn de voordelen? Alle informatie rond flexi-jobs op een rijtje.
De A van Arbeidsovereenkomst
Een flexi-job is een job waarbij je kan bijverdienen bovenop je gewone werk of pensioen. Het statuut is fiscaal interessant, zowel voor werknemer als werkgever. Werknemers betalen geen belastingen (zie onder) en werkgevers kunnen rekenen op een voordelig tarief bij het inzetten van personeel. Je kan als flexi-jobber aan de slag in de horeca of detailhandel (slagers, kappers, supermarkten,…).
Beide partijen ondertekenen eerst een raamovereenkomst. Hierin staat de identiteit van beide partijen, de aard van het werk, het loon,… Op het moment dat de werkgever de werknemer wil inschakelen, sluiten beiden een (mondelinge of schriftelijke) arbeidsovereenkomst van bepaalde duur.
De B van Belastingvrij
Je hoort het goed, je betaalt geen belastingen of sociale bijdragen op je flexi-job. Je kan ook onbeperkt bijverdienen, zonder het risico te lopen in een hogere belastingschijf te belanden. Bovendien bouw je sociale rechten zoals je pensioen, werkloosheidsuitkering,… op. Bruto is dus gelijk aan netto.
Het uurloon bedraagt minimum 9,88 euro per uur. Uiteraard kan je meer verdienen. In je loon is je vakantiegeld reeds inbegrepen. In de horeca heb je op zon- en feestdagen recht op een premie.
De C van de Criteria
Wie minstens 4/5 bij één of meerdere werkgevers in dienst is, kan als flexi-jobber aan de slag. Je werkte dan het derde kwartaal dat aan je flexi-job vooraf gaat minstens 4/5. Sinds 1 januari 2018 kunnen ook gepensioneerden bijverdienen met een flexi-job. Zelfstandigen komen niet in aanmerking voor een flexi-job.
Er staat geen limiet op het aantal uren dat je mag werken.
Eveline Janssens
Info: www.vlaanderen.be, www.my-flexi-job.be
Kom jij in aanmerking voor een flexi-job?? Neem contact op met de RSZ. Zij kunnen op basis van je rijksregisternummer nakijken of je aan de criteria voldoet. Contact@rsz.fgov.be