Leven als digitale nomade: hoe realistisch is dat?
04/10/2022
Je kan je social media niet meer bekijken of er zit wel weer iemand in een camper of onder een palmboom zijn of haar professionele droomleven te leiden als digitale nomade. De hamvraag: hoe realistisch is dat plaatje?
Werken waar en wanneer je maar wil. En daarbij een ton verdienen. Uiteraard. Praatjes vullen echter geen gaatjes. Moeten we posterboys (en -girls) van het vrije leven wel geloven? Digitale nomaden hebben doorgaans drie dingen die cruciaal zijn in hun bestaan: een laptop (met internetverbinding), een nomadische mindset en een exotische bestemming. Of een vakantiecamper. En weg zijn ze. Laat maar binnenstromen die centen. Was het allemaal maar zo eenvoudig.
De perfecte digitale nomade
Eerst en vooral moet je je inderdaad afvragen of je bent weggelegd voor zo een heen-en-weerbestaan. Heb je toch behoefte aan vastigheid? Dan moet je je er misschien beter niet aan wagen. Een andere vraag die je je zeker ook moet stellen: leent je werk zich voor zo’n nomadische levensstijl? Ben je een postbode, dan kan je niet vanuit Aruba de post bezorgen in België. Bouw je huizen, dan zal het bijvoorbeeld ook niet lukken. Tenzij je dat in de Metaverse doet. Of een architect bent die de plannen tekent. Maar goed, dan moet je toch ook op werfbezoek. Je hebt het al begrepen. Dit soort van reizend leven is enkel weggelegd voor kenniswerkers. Mensen die hun kennis aanbieden in ruil voor centjes. Zij kunnen vanop hun laptop inderdaad een groot deel van hun werk op afstand uitvoeren en bijgevolg de perfecte digitale nomade zijn.
In je eentje
Alles hangt er dus vanaf. Stel, je voldoet aan de voorwaarden om helemaal op afstand te werken, je wil je een camper aanschaffen en liefst morgen al aan de andere kant van de wereld zitten. Ook dan moet je nog wat denkwerk doen. Ben je het gewoon om alleen op de baan te zijn? Zo’n nomadisch bestaan, komt je sociale leven immers niet altijd ten goede. Of een relatie. Ver weg van familie en vrienden. Die vrienden kan je ook elders maken, maar wat wanneer je weer nieuwe professionele oorden gaat opzoeken? Facetime, WhatsApp en Messenger kunnen echt menselijk contact niet altijd vervangen. Kortom, er zullen vaak momenten zijn dat je het in je eentje moet redden.
Dit is geen vakantie
Ander factoren spelen zeker ook mee. Misschien kom je soms op plaatsen waar de internetverbinding een en al tristesse is. Je mag zo’n bestaan als digitale nomade bovendien niet als een vakantie zien. Er komt immers een tijd dat je aan je tafeltje moet gaan zitten in je camper of in de business lounge waar je op dat moment verblijft. Dan moet je dus wel echt aan het werk. Kan je dat zonder dat iemand meekijkt? Of je collega’s je een even een bakje koffie brengen? Of niemand je komt vragen of alles lukt? Slotsom: zo’n bestaan als digitale nomade: het kan zeker. Velen voelen zich echter geroepen, maar weinigen zijn uitverkoren. Advies: kijk eerst diep in jezelf en je professionele- en sociale leven alvorens je de sprong waagt.
Pascal Dewulf