Je bent jong en je wil… niet thuiswerken: hoezo en wat doe je eraan?

Je bent jong en je wil wat… en dat is vooral niet (nog meer) thuiswerken. Dat blijkt althans uit Nederlands onderzoek dat stelt dat generatie Y (millennials) en generatie Z doorgaans liever op kantoor vertoeft.

Eerst even verduidelijken. Generatie Y: wie zijn dat? Ruwweg de mensen geboren tussen 1981 en 1996. Generatie Z zijn diegenen geboren tussen 1997 en 2012. Het zijn deze twee generaties die vandaag grotendeels de werkvloer bevolken. En laat het nu net die twee generaties zijn die het niet zo hebben begrepen op (uitsluitend) thuiswerken.

Stress en ontevredenheid

Uit onderzoek van zorgplatform OpenUp blijkt immers dat bijna 3/4 van de professionals tussen 18 en 34 jaar stress en ontevredenheid ervaart bij het thuiswerken. Ook vastgoedbedrijf Cushman & Wakefield deed onderzoek naar het welzijn van de jongere generaties op de werkvloer. Wat blijkt? Generatie Y, samen met hun jongere tegenhangers van Generatie Z, hebben veel meer kans hebben dan oudere generaties om problemen te ondervinden in de thuiswerkomgeving. Niet echt onlogisch. De babyboomers en generatie X waren immers gewoon om in afzondering te werken. Landschapskantoren, open communicatielijnen en hybride werkplekken kwamen pas later.

Sociale cohesie

De oorzaken zijn doorgaans niet ver te zoeken. Deze leeftijdsgroep is de leeftijdsgroep die nog volop in het proces zit van vaktechnisch leren, maar die ook op zoek is naar zingeving en sociale cohesie binnen een groep collega’s. En laat dat laatste nu net het best gebeuren fysiek op de werkplek, en niet voor een beeldscherm. Bovendien leven die jonge professionals vaak op een compactere manier vanwege de financiële reserves die ze nog moeten opbouwen. Ook dat zorgt er uiteraard voor dat ze wat vaker willen uitzwermen richting kantoor. Verandering van decor zorgt immers voor enthousiasme.

Enthousiast en gedreven

Volgens Florien Smits van choosewise.co, een platform dat vraag en aanbod van zogenaamde ‘derde werkplekken’ faciliteert, is een supplementaire werkplek voor de jongere generaties de uitgelezen oplossing. Zij ziet in die optiek heil in de 2-2-1 werkweek: twee dagen op kantoor, twee dagen thuis en één dag op een derde werkplek. Die plek kan elke week verschillend zijn. Zo een derde werkplek bevindt zich volgens Smits het liefst op loopafstand of op tien minuten fietsen van je huis. Daar kunnen de jonge(re) generaties dan op een andere plek aan de slag en ontmoeten ze tegelijkertijd weer andere mensen. Dat is volgens Smits broodnodig om de jongere generaties enthousiast, gedreven en creatief te houden.

Pascal Dewulf

Bron: MTSprout.nl