Ai, ziek! Uitzieken of blijven werken?
07/12/2022
Ziek zijn en toch naar de werkvloer trekken met als voornaamste reden je collega’s niet te belasten? Heel wat werknemers kiezen wel eens voor dat zogenaamde ‘roze verzuim’: aanwezig zijn op de werkvloer maar alles behalve productief. Sinds we meer thuiswerken, maakt dit roze verzuim steeds meer plaats voor het grijze verzuim.
Je moet het kind een naam geven, dus wordt ook op het soort ziekteverzuim een naam geplakt. Steeds meer verschuiven we van roze ziekteverzuim naar grijs ziekteverzuim. Maar wat is dat allemaal en vooral: waarom gaan we ziek werken?
1 op 3 ziek naar het werk
Uit onderzoek in opdracht van hr-dienstverlener Tempo-Team blijkt dat de helft van de Belgen het afgelopen jaar wel eens doorwerkte terwijl die ziek was. Van de werknemers die wel eens ziek naar het werk gaan, geeft de helft aan te werken met symptomen van verkoudheid. Daarnaast werkt een kwart (25%) met rugpijn en een vijfde met buikpijn (20%) of koorts (18%). 16% werkt door met psychologische klachten. Naast het risico van besmetting voor de collega’s geeft een op drie werknemers ook toe dat het werk niet naar behoren uitgevoerd wordt als die ziek is. Hoewel 41% van de respondenten aangeeft minstens wekelijks van thuis uit te mogen werken, begeeft ruim één op drie (35%) zich toch ziek naar de werkvloer. 15% bleef thuis verder werken.
Het grijze ziekteverzuim
“De mogelijkheid tot thuiswerk geeft een nieuwe schakering in het palet. Waar we voorheen vooral spraken over een zwart-witverhaal van ziek of niet-ziek, met roze als enige tussenweg, hebben we nu meer een grijsschaal. De meesten onder ons hebben wel eens een dagje waarop we geen 100% zijn, waarbij thuiswerk in bepaalde gevallen de mogelijkheid kan bieden om op een verantwoorde manier toch aan de slag te blijven. Thuiswerk is minder belastend voor jezelf en elimineert vooral de risico’s voor je collega’s. Dit verzuim – je bent niet 100%, maar te goed om echt ziek te melden – hoeft niet per se negatief te zijn in dat perspectief”, klinkt het bij Pascal Meyns, Safety Manager bij Tempo-Team.
Collega’s niet belasten
Werknemers die aangeven het afgelopen jaar wel eens ziek gewerkt te hebben, willen vooral hun collega’s niet belasten met extra werk en taken (33%). Verder vreest de werknemer dat het eigen werk blijft liggen (30%) en ook schuldgevoel speelt bij velen een belangrijke rol (27%). 15% zegt dan weer ziek te blijven werken omdat de leidinggevende dit verwacht en 14% van de werknemers voelt een sociale druk om aan de slag te blijven en geeft aan dat collega’s het afkeuren als ze vaak afwezig zijn door ziekte.
Mieke Vercruijsse