7 toptips om een goede ontslagbrief te schrijven
12/10/2022
Je wil je ontslag geven, maar je wil dat wel op een goede manier doen. Met deze zeven toptips zorg je alvast dat je ontslagbrief een succes wordt.
1. Geef ontslag als een professional
Het kan zijn dat je mekaar al jaren kent en misschien wel goede vrienden bent geworden. Wanneer echter de tijd is gekomen om afscheid te nemen van je baas, kan je dat beter officieel houden. Dus liefst geen amicale taal, lange uiteenzettingen of emomomentjes. Hou het daarentegen liever formeel.
2. Schep (een beetje) op
Afscheid nemen is één ding, jezelf nog even kort in de kijker zetten met je verwezenlijkingen een ander. Zo blijf je beter in het geheugen zitten van de mensen die je hebt gekend. Dat scheelt heel wat wanneer je misschien ooit opnieuw gaat aankloppen bij jouw soon te be ex-baas.
3. Wees helder (maar ook diplomatisch)
Geef aan dat je andere professionele oorden gaat opzoeken. Wees daarbij echter ook diplomatisch. Focus je op de situatie en je eigen carrière-aspiraties, niet op een specifiek persoon en al helemaal niet op het bedrijf. Je wil als goede collega’s uit mekaar gaan, toch?
4. Hang je toekomstplannen niet (meteen) aan de grote klok
Het heeft weinig nut om rond te bazuinen waar je exact naartoe gaat met je professionele leven. Ook niet in je ontslagbrief. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinwinkel. Wees daarbij echter niet ongerust dat je je ex-collega’s uit het oog verliest. Je nieuwe professionele bestemming zal snel aan de oppervlakte komen. Maak je daarover geen zorgen. De kracht van de bedrijfstamtam is immers niet te onderschatten.
5. Een reden is facultatief
Wat de reden is van je ontslag moet niet tot bij je baas/collega’s komen. Je mag, maar je moet niet. Leg misschien de focus op de fijne samenwerking en laat weten dat ze te gepasten tijde nog van je zullen horen. Een stukje mysterie mag altijd, toch?
6. Zorg voor een mooie afsluiter
Met een positieve noot eindigen in je ontslagbrief zorgt altijd voor een fijn gevoel bij je baas. Die zorgt op zijn/haar manier dan wel dat die boodschap ook bij je collega’s terechtkomt. Twee vliegen in één klap om het even oneerbiedig te zeggen.
7. Maak het persoonlijk
Via e-mail kan je veel, maar een ontslagbrief ga je toch nog best plechtstatig bij je baas droppen. Het is een vorm van respect, los van het feit hoe jullie uit mekaar gaan. Daarnaast moet je zeker ook even in je arbeidsovereenkomst snuisteren. Daar zit meestal wel een of andere clausule in die stelt dat voor het verbreken van je arbeidsovereenkomst een aangetekend schrijven is vereist.
Pascal Dewulf