7 redenen waarom je niet beter werkt wanneer je meer uren klopt
06/10/2017
Hard werken en veel uurtjes kloppen zijn geen synoniemen van mekaar. Sterker nog, dat je beter werk verricht zou verrichten doordat je langer dan je collega’s aan de slag bent, is absolute nonsens.
1. Je bent niet productiever
Door het feit dat je meer uren klopt, ga je specifieke taken mogelijk wat meer rekken dan wanneer je op een strikt uurschema zou staan. In je hoofd heb je toch tijd zat. Een beetje de situatie van de kip en het ei. Het idee dat je productiever zou zijn omdat je meer uurtjes klopt, moet je laten varen. Een rapport van de OESO toont bijvoorbeeld aan dat ze in Denemarken de kortste werkweek hebben van Europa maar daarentegen niet minder productief zijn dan de gemiddelde Europeaan.
2. Je bent mogelijk minder efficiënt
Ben je vaak (te) lang bezig met je werk, dan moet je je misschien wel eens afvragen of er geen onderliggend structureel probleem is. Heb je je job voldoende onder de knie ? Werk je wel op een efficiënte manier ? Het helpt echt om jezelf in functie van je job in vraag te stellen.
3. First in, first out
De mensen die het hardst in de kijker lopen, zijn zij die ’s avonds het eerst de werkplek verlaten. Vaak zijn ze ’s morgens echter al in touw wanneer de rest nog in de file staat of de kinderen naar de crèche brengt. Laat je dus niet verleiden om mee te gaan in de groepsdruk dat langer op je werk blijven, betekent dat je goed werk verricht.
4. Meer uren kloppen, vertelt niets over de kwaliteit van je werk
Of je nu acht uren aan de slag bent of tien, wat vertelt dat eigenlijk over de kwaliteit van je werk. Niet veel, denken we dan.
5. Een modern bedrijf kijkt er niet meer van op
Progressieve bedrijven tellen geen uurtjes meer, ze bekijken gewoon je resultaten. Dat is toch veel makkelijker voor jezelf ook, toch ? Je moet niet langer als laatste man/vrouw op de werkplek zijn om te laten zien aan je baas wat je waard bent. Eindelijk.
6. Het vertelt niets over je loyauteit
Het is niet omdat je meer uurtjes klopt, dat je een loyaler medewerker zou zijn. Ook werkgevers zijn daar ondertussen achter en gaan steeds vaker hun medewerkers resultaatgericht beoordelen.
7. Een work-life balans in evenwicht houdt je gemotiveerd
Alles waar een ’te’ voor staat is vaak niet goed. Te veel uren kloppen ook niet. Je houdt daarom beter je work-life balans in evenwicht zodat je ook na verloop van de jaren nog steeds even gemotiveerd aan het werk kan gaan.
Pascal Dewulf