Overuren maken tijdens de coronacrisis: dit is wat je moet weten
19/05/2020
Heel wat bedrijven hebben tijdens de coronacrisis de deuren gesloten. Evenveel bedrijven draaien tijdens diezelfde coronacrisis echter overuren. De hamvraag: word je ook echt beter van al die corona-overuren?
Het goede nieuws is dat Vadertje Staat sinds het begin van de coronacrisis het aantal toegestane (vrijwillige) overuren heeft opgetrokken. Normaliter zijn er dat honderd, sinds het begin van de coronacrisis komen daar voor het tweede arbeidskwartaal 120 extra toegelaten overuren bovenop. Opgelet, dit geldt enkel voor cruciale en/of essentiële sectoren zoals zorgwerkers, supermarktmedewerkers, enzovoort en dat voorlopig tot 30 juni 2020. Op de webstek van de FOD Economie (scrollen naar pagina 16040) vind je de lijst van beroepen die aan die criteria voldoen.
Bruto = netto
Deze 120 vrijwillige, extra overuren moet je baas echter niet betalen onder de vorm van overloon. Dat wil zeggen dat het principe van 50 % of 100 % overloontoeslag (al naargelang de overuren tijdens de week, op een zondag of feestdag werden gepresteerd) niet van toepassing is op die 120 extra overuren. Dat kan de pret echter niet drukken want wat je verdient met die 120 overuren steek je wel netto op zak. Wat je ontvangt, heb je dus in principe volledig in the pocket. Bruto is netto dus. Minstens even interessant, denken we dan.
Vrijwillig karakter
Om het vrijwillige karakter van de overuren te bestendigen moeten je baas en jij echter voorafgaand een schriftelijk akkoord hebben ondertekend. Dat is dan in principe 6 maanden geldig vanaf de ondertekening. Nog belangrijk om weten is dat om recht te hebben op die 120 extra voordelige overuren, je niet eerst die andere 100 moet hebben gepresteerd. Tijdens de ‘coronaperiode’ kan je dus 120 extra voordelige overuren kloppen. Voorts moet je weten dat voor deze 120 uren ook geen inhaalrust wordt toegekend.
Afhankelijk van sector tot sector
In principe zijn overuren dus op vrijwillige basis. Toch kan je baas onder bepaalde omstandigheden ook overuren opleggen. Tijdens de coronacrisis heb je mogelijk al eens gehoord van ‘buitengewone vermeerdering van werk’ of ook ‘onvoorziene noodzakelijkheid’. Dat zijn situaties waarbij je baas spreekwoordelijk met zijn vuist op tafel kan slaan om jou overuren te laten maken. In beide gevallen heb je in principe wel recht op overloontoeslag. (50% op weekdagen, 100% op zon- en feestdagen). Om het nog ingewikkelder te maken: wanneer je meer dan 40 uren per week presteert, betekent dat niet noodzakelijk dat je ook overuren maakt. Alles is afhankelijk van de sectorakkoorden die kunnen variëren van sector tot sector. Voor je dus al begint te dromen van die 120 extra voordelige overuren kan je best even langslopen bij je baas of het personeelsdepartement.
Pascal Dewulf