De vakbond: aansluiten of niet?
04/04/2016
In België kan je aansluiten bij een vakbond. Deze behartigt je rechten en plichten als werknemer. Wat zijn de voor- en nadelen van een aansluiting?
Aansluiten?
Werk je bij een groot bedrijf, dan sluit je aan bij een vakbond omdat deze de rechten van een grote groep werknemers verdedigt. Als werknemer is het soms moeilijk om te weten waar je staat, terwijl de vakbond gespecialiseerd is in zulke zaken. Vooral in moeilijke economische tijden of bij driegende ontslagen kan de vakbond een verschil maken.
Liberaal, sociaal of katholiek?
In België zijn er drie grote vakbonden: de christelijke vakbond ACV, de socialistische vakbond ABVV en de liberale vakbond ACLVB. De drie vakbonden behartigen dezelfde belangen, maar leggen iets andere accenten. Neem een kijkje op hun websites en verdiep je even in de verschillende visies. Er bestaan ook kleinere vakbonden voor specifieke sectoren en beroepscategorieën.
Voordelen?
De vakbond helpt je bij problemen met je loon, adviseert bij het berekenen van belastingen of pensioenen, onderhandelt met bedrijven bij sluitingen en collectieve ontslagen, geeft korting op culturele activiteiten en toeristische uitstappen,… Verder krijg je ook heel wat premies: bij een geboorte, huwelijk, pensioen,… Ook als werkloze kan je je uitkering laten uitbetalen door de vakbond en word je bijgestaan met advies.
Nadelen?
Zo’n grote groep mensen delen natuurlijk niet helemaal dezelfde mening. Door lid te worden van de vakbond, schaar je je achter de mening van jouw vakbond. Vakbonden treden ook vooral op als het slecht gaat in je bedrijf. Loopt alles gesmeerd op het werk, dan is de aansluitingskost die je jaarlijks betaalt misschien weggesmeten geld.
Premie?
De exacte bijdrage verschilt van vakbond tot vakbond en is afhankelijk van je situatie. Werk je? Woon je alleen of heb je een gezin? Werk je voltijds of deeltijds? In welke sector werk je? Gemiddeld reken je op zo’n 15 euro per maand.
Eveline Janssens