Nine to five? Neen, bedankt!
20/03/2023
Werk jij strikt van 9 tot 17 uur? Dan behoor je intussen tot een minderheid. Iets minder dan de helft van de bedienden werkt nog volgens het traditionele schema op kantoor. Bij thuiswerk daalt dit aantal nog verder. Dat blijkt uit onderzoek van Protime, specialist in onder meer tijdregistratie en werkplanning.
Sinds corona zijn flexibele werkvormen in opmars. Werknemers hebben de voordelen ervan ontdekt, en willen ook nu de kans krijgen om soepel om te gaan met het begin- en einduur van hun werkdag.
Vandaag houdt nog amper de helft van de bedienden (47%) de kantooruren aan wanneer ze op kantoor aan de slag zijn. Bijna een op de vijf (18%) start zijn werkdag er vroeger, om dan ’s avonds vroeger te kunnen stoppen, terwijl 6,3% net het omgekeerde doet. Bij wie vaak van thuis uit werkt, volgt nog amper een op de drie (35%) de kantooruren strikt. Bij ruim een kwart (27,5%) start én eindigt de werkdag thuis vroeger. Bij 9% is het net andersom, terwijl 8% ‘in blokken’ werkt. Hierbij gaan ze bijvoorbeeld hun kroost van school afhalen, om dan na de bedtijd van de kinderen nog enkele uurtjes achter hun laptop te spenderen.
Scheiden werk- en privétijd
Samen met de flexibele werkvormen nam ook het belang van tijdregistratie toe. Vandaag houden bijna zes op de tien Vlaamse bedienden hun gewerkte tijd bij. Zo’n 14% van de bevraagden doet dit pas sinds corona. Tijdregistratie helpt hen om hun werk- en privétijd beter gescheiden te houden. Zonder zou ruim een op de vijf al snel te veel gaan werken terwijl 7% net minder lang aan de slag zou zijn. Vooral wie op kantoor werkt, houdt de uren bij. Bij thuiswerk is tijdregistratie minder ingeburgerd. Slechts 45% van wie vaak van thuis uit werkt, houdt daar zijn gewerkte tijd bij. Terwijl bijna de helft het gevoel heeft op een thuiswerkdag (veel) meer te werken dan op een dag op kantoor. Een kwart geeft aan ook veel bereikbaarder te zijn op een thuiswerkdag.
Goede afspraken
“Wie van thuis uit werkt, beseft soms niet hoelang hij werkt. In die zin levert de registratie van werktijd belangrijke inzichten, vooral voor de werknemer zelf, maar ook voor de werkgever. Binnen organisaties waar autonomie en samenwerking centraal staan, is monitoringsoftware nodig, zeker als bedrijven flexibele werkvormen hanteren. Dan is het de uitdaging om goede afspraken te maken over de beschikbaarheid van collega’s”, vertelt Gille Sebrechts, , CEO van Protime.
Mieke Vercruijsse