Alles over het statuut van student-zelfstandige
14/11/2019
Steeds meer studenten starten tijdens hun studiejaren een eigen onderneming op. Om aan de noden van deze studenten te voldoen, bestaat in Vlaanderen het statuut van student-zelfstandige. Regiotalent zet alle rechten en plichten even op een rij.
Voorwaarden
Zin om te starten als ondernemer tijdens je studiejaren? Breng jij een eigen handtassenlijn uit, scoor je successen als dj op festivals of heb je een briljant idee voor een start-up? Het kan. Je dient wel even te controleren of je aan onderstaande voorwaarden voldoet:
- Je bent ingeschreven als regelmatig student aan een Belgische onderwijsinstelling (of een erkende buitenlandse onderwijsinstelling) met het doel een diploma te behalen.
- Je schrijft in voor minstens 27 studiepunten per studiejaar of 17 lesuren per week.
- Je bent tussen de 18 en de 25 jaar oud.
Plichten
Je dient aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en betaalt, naargelang je inkomen, sociale bijdragen. Let op, je kan misschien gebruik maken van een voordelig tarief:
- Verdien je minder dan 6.648,12 euro? Dan ben je vrijgesteld van bijdragen.
- Tussen de 6.648,12 en de 13.296,25 euro betaal je 20,5% op je inkomen boven het minimuminkomen van 6.648,12 euro. Voor die eerste 6.648,12 euro ben je dus vrijgesteld van bijdragen.
- Verdien je meer? Dan betaal je dezelfde bijdragen als een gewone zelfstandige.
Opgelet, val je in de 1ste of 2de schijf hierboven, dan bouw je geen pensioenrechten op en ben je nog ten laste van je ouders. Zit je in de derde schijf, dan bouw je pensioenrechten op.
Hoe starten?
Je sluit aan bij een sociaal verzekeringsfonds (Acerta, Xerius,…), zij helpen je met de opstart. Zowel jij als je onderwijsinstelling gaan aan de slag: jij vult het aanvraagformulier in, je onderwijsinstelling bezorgt een attest dat je bent ingeschreven en vermeldt hierbij het aantal studiepunten/lesuren.
Aan het einde van elk studiejaar bevestigt je onderwijsinstelling dat je aanwezig was tijdens de lessen en dat je examens hebt afgelegd.
En na mijn studies?
Afgestudeerd? Dan kan je kiezen om je onderneming als hoofdgroep verder te zetten of aan de slag te gaan als loontrekkende en in bijberoep zelfstandige worden. Toch even rustig de tijd nemen om alle vacatures bij Regiotalent te doorspitten? Je kan je als werkzoekende inschrijven en je onderneming verder zetten. Na de beroepsinschakelingstijd ontvang je voor gewerkte dagen als zelfstandig geen uitkering.
Eveline Janssens
Meer informatie?