Overgekwalificeerd voor de job: so what?
14/09/2022
Je wil die job, maar je twijfelt. Je aarzelt omdat je vermoedt dat je overgekwalificeerd bent. Of dat je toekomstige baas mogelijk denkt dat je te bekwaam bent voor de job. Laat je niet ontmoedigen. Als jij die job wil, dan beslis jij daar toch zelf over?
Overgekwalificeerd zijn voor een job: hoe is dit soort ongerijmdheid eigenlijk ooit de arbeidsmarkt binnengeslopen? Te vaak zijn het de bedrijven zelf die op dat vlak boter op het hoofd hebben. Ben je een ingenieur die op een dag besluit om in een productielijn wisselstukken te monteren? Dan is het toch niet aan je toekomstige baas om daarover te oordelen of te beslissen? Hoog tijd om orde op zaken te stellen en je carrière in eigen handen te nemen.
Relevantie van een diploma
Strategisch rekruteringsadviseur Tamara Rood hoort het dan ook al te vaak: “Overgekwalificeerd, en daarom nodigen we je niet uit op gesprek.” Ze ziet echter ook steeds vaker discussies voorbij komen over de relevantie van een diploma bij het solliciteren naar een nieuwe baan. Dat vindt ze een goede zaak: “In veel beroepen zegt een diploma namelijk niet zoveel en beperken we onszelf door te blijven denken in hokjes en te blijven hangen in onze eigen overtuigingen.”
Intrinsieke motivatie is cruciaal
Tamara Rood pleit dan ook voor de nodige realiteitszin en moedigt werkgevers aan zich meer in te leven in de intrinsieke motivatie van de sollicitant: “Veel in deze maatschappij is gericht op groter, beter, mooier en meer. Ik ben in de ruim twaalf jaar dat ik dit werk nu doe vaak mensen tegengekomen die zich niet meer zo konden vinden in het streven naar altijd maar meer, beter en mooier. Want iets wat daarbij compleet vergeten wordt is geluk: hoe blij word je op de lange termijn van die zware baan met dito verantwoordelijkheden of van die grote auto waar je in je eentje ongelukkig in zit te zijn? Of van dat enorme huis waar je alle spullen die je niet nodig hebt kwijt kunt? De mensen die zich hier niet meer in konden vinden en op zoek gingen naar een baan waar hun hart echt blij van werd, daar ben ik vaker dan een keer mee in gesprek geweest.”
Verandering van mindset
Nog volgens Tamara Rood leidt dogmatisch denken binnen rekrutering, maar ook in een maatschappij gericht op prestige tot misstanden aan de kant van sollicitant: “Je bent hier toch echt overgekwalificeerd voor!” Ze pleit dan ook voor een andere mindset bij werkgevers: “Neem de volgende keer eens de tijd te luisteren naar deze verhalen. Sta open voor een gesprek met kandidaten die hier graag over vertellen en wees ontvankelijk voor andere denkwijzen dan die van jezelf. Er bestaat namelijk nog zoveel meer buiten jouw eigen hokje.”
Vastgeroest in clichés
Weet echter dat er heel wat bedrijven niet zitten vastgeroest in clichés en je met open armen ontvangen. Dat is het soort van bedrijven wier interesse nu net wordt gewekt door iemand die een baan wil die op het eerste zicht niet naadloos aansluit met zijn/haar carrièrepad. Je motivatie (en uiteraard ook je kennis) om een job te doen moet naar een potentiële werkgever voldoende overtuigingskracht hebben. Ook al ben je misschien overgekwalificeerd. We hebben het in het verleden hier nog gezegd: Hire for attitude, train for skills. Met andere woorden: wie je bent komt voorop, niet wat je kunt (of te veel kan). Jij bent aan zet. Gaan voor die droomjob !
Pascal Dewulf
Bron: LinkedIn.com