6 woorden in je sollicitatiebrief die jouw slaagkansen een fikse boost geven
12/09/2022
De Jobvillages van Regiotalent komen eraan. Je kan tientallen werkgevers ontvangen op één namiddag. Je kan alvast je cv en motivatiebrief voorbereiden. Je sollicitatiebrief als (spreekwoordelijke) uppercut laten aankomen bij de rekruteerder? Dan moet je deze sleutelwoorden zeker gebruiken.
Te vaak zitten sollicitatiebrieven vol nietszeggende begrippen als ‘gedreven’ en ‘ambitieus’. Het zijn woorden die iedereen gebruikt. Doe jij het daarom eens even helemaal anders. Met woorden waarvan de rekruteerder week in de knieën wordt. Oké, dat is misschien wat overdreven. Scoren zal je met de volgende woorden zeker wel.
1. Bereiken
Vertel de rekruteerder niet enkel wat je hebt gedaan in je professionele leven, maar vooral wat je daarmee hebt bereikt of nog wil bereiken. (Toekomstige) verwezenlijkingen klinken sterker door dan hetgeen je zoal hebt gedaan in je professionele leven. Gebruik daarom de woorden ‘bereiken’ of ‘bereikte’.
2. Streven
Klinkt heel nobel. Je geeft aan dat je naar iets streeft. Dat betekent in de ogen/oren van de rekruteerder dat je ambitieus en/of gepassioneerd bent. Het kan ook aangeven dat je zoekt naar iets grootser en dus ook buiten bestaande denkkaders kan opereren. Extra punten verzekerd. Nuance: streven naar kwalitatieve(re) diensten en oplossingen is een goeie zaak. Een streber, daar zit je nieuwe baas dan weer niet echt op te wachten.
3. Verbeteren
Dat klinkt altijd erg goed. Je bent niet enkel van plan om je werk te doen, je gaat ook actief op zoek naar verbeterpunten. Je wil dus niet enkel uitblinken in je werk, maar ook trachten om dingen actief te verbeteren. Wel even overleggen met je collega’s uiteraard. Ook dat laatste geef je best aan bij de rekruteerder. Op die manier zet je gelijk ook je collegialiteit in de schijnwerpers.
4. Opleveren
Wanneer je duidelijk maakt dat je in het verleden dingen hebt opgeleverd binnen tijd, budget en middelen dan begrijpt je baas dat je onder tijdsdruk kan werken. En dat je dat doet binnen het voorziene budget en middelen. Met andere woorden: je baas kan je dingen in handen geven. En zich vervolgens geen zorgen meer maken dat je het niet zou klaar krijgen. Dikke duim voor jou!
5. Oplossen
Wanneer je oplossingsgericht bent, dan kijken ze reikhalzend uit naar je komst. Logisch, je toekomstige baas neemt je uiteraard niet in dienst om meer problemen te creëren, wel om oplossingen te bedenken. Wanneer je dat al op voorhand aangeeft, dan scoor je gegarandeerd.
6. Beheren
Je baas heeft niets liever dan dat hij de dingen in volle vertrouwen uit handen kan geven. Aan jou bijvoorbeeld. Wanneer je duidelijk maakt dat je gewoon bent om dingen te beheren, dan speelt dat uiteraard helemaal in die kaart. Maak je al maar klaar om die arbeidsovereenkomst te ondertekenen.
Pascal Dewulf
Schrijf je nu alvast gratis in op een van onze Jobvillages: www.jobvillage.be