Sollicitatiegesprek: welke testen mogen wel/niet?
14/07/2014
De kans dat je bij selectietesten al eens vreemde vragen kreeg voorgeschoteld, is niet onbestaande. Toch moet je weten dat niet zomaar alles kan. Aan welke afspraken moeten werkgevers én kandidaten zich houden?
1. Duur: niet meer dan enkele uren
Selectietests zijn gebonden aan strikte regels. Met andere woorden: een potentiële werkgever heeft nooit zomaar vrij spel wanneer hij wil peilen welk vlees hij in de kuip heeft. Een eerste beperking is de duur van de selectietests. Die mogen in principe niet langer duren dan enkele uren. Worden die uren dagen, dan gaat de werkgever over de streep van wat mag en niet mag. Wel mag hij of zij de selectietests over een aantal dagen spreiden maar de totale duur ervan mag nooit meer dan een aantal uren overschrijden.
2. Niemand mag geld verdienen aan de test
Een selectietest mag voor de werkgever niet winstgevend zijn. Zo kan een bakker je niet vragen om eerst een aantal taarten te bakken (die hij vervolgens kan verkopen) als test of een kapper om even een snit te demonstreren op één van zijn klanten.
Omgekeerd zijn er ook beperkingen. Ook jij mag geen winst halen uit een selectietest. Met andere woorden: je toekomstige baas mag je op geen enkele manier vergoeden voor het uitvoeren van selectietests.
3. Proefdraaien mag niet
Selectietests mogen enkel theoretisch peilen naar je vaardigheden. Ga je voor een job als administratief bediende, dan mag je onder geen beding een middagje proefdraaien met je toekomstige collega’s. Solliciteer je voor een job als verkoper in een winkel dan mag je baas je onder geen beding vragen om bij wijze van test een product aan de man te brengen. Kijk dus uit wanneer je selectietests plots een te specifiek karakter krijgen.
Wat als de werkgever de regels overtreedt?
Wanneer de werkgever zich niet aan de regels houdt kunnen daar belangrijke gevolgen uit voortvloeien. Selectietests die niet worden uitgevoerd binnen het strikte kader waarvoor ze voorzien zijn, worden beschouwd als een mondelinge arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. Dit betekent dat je loon kan opeisen voor de uren of dagen die je gepresteerd hebt tijdens de selectietests en zelfs een opzegvergoeding kan eisen wanneer een potentiële werkgever na een aantal selectietests – waarbij de regels voor selectietests niet werden gerespecteerd – besluit je niet in dienst te nemen. Hij verbreekt zo immers de mondelinge arbeidsovereenkomst die ontstond tijdens het uitvoeren van de selectietests door zich niet te houden aan het kader van de selectietests.
Pascal Dewulf – Bron: VDAB