Dit zijn de oorzaken van de loonkloof

Waarom verdienen vrouwen anno 2019 nog steeds minder dan mannen? Van de keuze van de studierichting tot actief zijn in minder goed betaalde sectoren, onaangepaste schooluren en de zorg voor kinderen. Wij lijsten de oorzaken op.

Keuze van de sector

Mannen kiezen vaker voor studierichtingen en jobs binnen beter betaalde sectoren zoals techniek, wetenschap, ICT of de industrie. Vrouwen kiezen vaker voor ‘zachtere’ studierichtingen en een job in het onderwijs, de sociale of zorgsector, waar de lonen sowieso een pak lager liggen. Gemiddeld zorgt dit voor een kloof tussen het loon van mannen en vrouwen.

De oplossing? Meisjes op school meer stimuleren om zich richting wetenschappen of techniek te oriënteren, zo vinden zij later hun weg naar de goedbetaalde jobs in deze sectoren.

Onderhandelen

Vrouwen onderhandelen minder hard over hun loon. En eenmaal je een loon hebt afgesproken, kan dat je lang blijven achtervolgen, ook bij latere werkgevers. Ook extra’s zoals een bedrijfswagen of andere extralegale voordelen worden sneller en vaker door mannen bedongen.

Kinderen

Nog een factor die meespeelt in het verschil tussen de lonen? Kinderen krijgen. Vrouwen zijn langer thuis na een bevalling. Ook werken ze vaker deeltijds dan mannen om werk en gezin te kunnen combineren.

De schooluren en hobby’s spelen ook mee. Eén ouder werkt soms deeltijds om de kinderen uit school te halen en rond te rijden naar de tennisles en de muziekschool. Bij veel gezinnen is dat de moeder. Aan het einde van een loopbaan tellen deze afwezigheden mee.

Zowel de overheid als bedrijven moedigen vaders aan om hun ouderschapsverlof op te nemen en meer tijd door te brengen met de kinderen. Vaak nemen vaders nog niet het volledige ouderschapsverlof op.

Dichtbij huis, in een KMO

Vrouwen kiezen vaker voor een job dichtbij huis om werk en gezin goed te kunnen combineren. Een job dichter bij huis betekent vaak werken voor kleinere bedrijven met minder doorgroeimogelijkheden en die minder goed betalen dan grote multinationals.

Eveline Janssens

Bronnen: www.loonwijzer.be, www.theatlantic.com, www.economist.com