Hoe moet je je loonbriefje lezen?

De meeste werknemers kijken enkel naar het nettobedrag onderaan, maar raken niet wijs uit de samenstelling van hun loonfiche. Luc De Pauw, directeur van het sociaal secretariaat bij Securex, legt stap voor stap uit hoe ons salaris wordt berekend.

Brutoloon

Dit is de som van alle prestaties die jij levert voor het bedrijf volgens het contractueel bepaalde loon. Bedienden worden doorgaans uitbetaald volgens een vast maandloon, ook al telt de ene maand maar 21 werkdagen en de andere 22 werkdagen. Een arbeider wordt betaald in functie van zijn prestaties: per uur of per dag. Hij kan dus elke maand een verschillend brutoloon hebben.

Naast geleverde prestaties kan je brutoloon nog tal van andere elementen bevatten, zoals premies voor ploegwerk, nachtarbeid en weekendwerk, loon voor overuren, commissielonen, loon voor vakantiedagen, premies en bonussen, enzovoort.

Patronale lasten

Dit zijn de bijdrages die jouw werkgever extra betaalt bovenop jouw brutoloon. Ze bedragen in normale omstandigheden 38,08% van het brutoloon voor arbeiders en 32,43% voor bedienden (Het verschil vloeit voort uit de wetgeving over de jaarlijkse vakantie, red.). Dankzij de taxshift zullen deze percentages in de komende jaren dalen.

Persoonlijke bijdrage voor sociale zekerheid

Deze bijdrage van 13,07% gaat elke maand van je brutoloon af. In ruil voor deze bijdragen verwerf je rechten in de sociale zekerheid, zoals kinderbijslag, werkloosheidsuitkering, ziektevergoeding, pensioen, enzovoort. Voor arbeiders wordt het brutoloon eerst vermenigvuldigd met 1,08 en wordt de bijdrage van 13,07% daarop berekend.

Belastbaar loon

Na aftrek van de sociale bijdragen komen we bij het loon waarop je belastingen betaalt. Deze belastingen heten ook wel ‘bedrijfsvoorheffing’ of ‘voorheffing op normale bezoldingen’.

Ze worden berekend op basis van je persoonlijke situatie. Als je drie kinderen ten laste hebt, ga je minder bedrijfsvoorheffing betalen dan je alleenstaande collega die precies hetzelfde brutoloon ontvangt. Je nettoloon is dus een zeer persoonlijk en variabel gegeven.

De ingehouden bedrijfsvoorheffing is een voorschot op de totale belastingen die je moet betalen aan de fiscus. Op basis van je jaarlijkse belastingaangifte maakt de fiscus de finale afrekening, die ook rekening houdt met elementen als burgerlijke staat, kinderen ten laste, woonlening, individueel pensioensparen,…

Nettoloon

Dit is het bedrag dat overblijft na aftrek van de sociale bijdragen en de bedrijfsvoorheffing. Maar dit is nog niet gelijk aan het netto te betalen bedrag dat wordt overgeschreven op je bankrekening.

Alles wat nog onder het nettoloon komt (zie onder) is fiscaal voordelig, want niet meer onderworpen aan sociale bijdrages en bedrijfsvoorheffing. Het gaat onder meer om de onkostenvergoeding, persoonlijk aandeel maaltijdcheques, sociaal abonnement (mobiliteitsvergoeding), werknemersbijdrage voor de groepsverzekering, het voordeel van alle aard van een bedrijfswagen,…

Bijzondere bijdrage sociale zekerheid

Deze bijdrage stamt uit 1994 en heeft tot doel de leefbaarheid van de sociale zekerheid te behouden. De bijdrage wordt berekend op basis van je salaris en gezinssituatie.

Vermindering voorheffing

Wanneer deze term op je loonbrief staat, betekent het dat je minder bedrijfsvoorheffing moet betalen en netto meer zal overhouden. Altijd goed nieuws dus! De vermindering kan te maken hebben met een extralegaal voordeel, een sociale werkbonus…

Bijdrage voor groepsverzekering

Dit is de tweede pensioenpijler – de extra uitkering die je zal ontvangen als je met pensioen gaat.

Jouw bedrijf gaat eigenlijk een pensioenplan aan voor alle betrokken werknemers. Ook jij draagt daar meestal een steentje toe bij, maar het bedrijf levert wel een veel grotere bijdrage dan de werknemer. Let wel, niet elke firma biedt zijn werknemers een groepsverzekering aan.

Gerlinde De Bruycker